• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 10:38

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΚΥΡΙΑΚΟΣ VS ΑΛΕΞΗ

Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στη Νέα Δημοκρατία

• Τεράστιο ενδιαφέρον τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών

• Που υπερτερεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που ο Αλέξης Τσίπρας

• Η μάχη με τα νούμερα και οι θετικές εντυπώσεις ενόψει εξελίξεων

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν στη Νέα Δημοκρατία τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται πριν πέσει αυλαία του καλοκαιριού και ως εκ τούτου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει οι ψηφοφόροι να πάρουν μαζί τους αποχαιρετώντας το χειμώνα, τις θετικές εντυπώσεις που κερδίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Στη Νέα δημοκρατία, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για πολιτική επέλαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα με πλήρη ηγεμονία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα περισσότερα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών. Σε ότι αφορά επίσης τα ποσοτικά στοιχεία, φαίνεται ότι η κυριαρχία της Ν.Δ αποτυπώνεται και από την έρευνα της Pulse που δημοσιοποίησε ο ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με αυτή, προηγείται και διευρύνει οριακά το προβάδισμα της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης το οποίο φθάνει τις 10,5 μονάδες.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει με αναγωγή το 21,5% και η ΝΔ το 32% ενώ ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή προσεγγίζουν το 8%,και ακολουθούν ΚΚΕ με 6% ΑΝΕΛ και ένωση Κεντρώων δεν ξεπερνούν το κατώφλι του 2%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει υπερδιπλάσιο ποσοστό με 56% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός με 10 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο δίπολο μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός στη δεύτερη δημοσκόπηση της Public Opinion, με 42% προηγείται ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεύτερος με 31% είναι κανένας από τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα και τρίτος έρχεται ο πρωθυπουργός με διαφορά από τον πρόεδρο της ΝΔ 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην ίδια δημοσκόπηση που δεν καταγράφει πρόθεση ψήφου, η ΝΔ υπερτερεί με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα ότι δηλαδή έχει πιο ικανό αρχηγό και στελέχη, υπερασπίζεται περισσότερο τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης, έχει μέλλον και προοπτική, είναι ενωμένη και δεν περνάει κρίση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί της ΝΔ μόνο στο ότι δεν εξαρτημένος από οικονομικά συμφέροντα (με μόλις 8 μονάδες διαφορά- κάτι που δεν είναι στα θετικά στοιχεία για τον ΣΥΡΙΖΑ με μόλις τρία χρόνια διακυβέρνησης- ).

Σύμφωνα με το πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue το 56% ζητάει να γίνουν εκλογές και το 74% εκτιμά ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ. Σε ότι αφορά την Pulse, τo 34% εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός του 2018, ένας στους τέσσερις το πρώτο εξάμηνο του 2019 – μαζί με τις ευρωεκλογές- και το 28% βλέπει έως και εξάντληση της τετραετίας.

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες αξιολογούν αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της κράτησης των δυο Ελλήνων αξιωματικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δημοσκόπηση της Public Opinion εμφανίζεται ως δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 45 θετικές μονάδες. Αμέσως μετά ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 41 μονάδες, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 38 μονάδες, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 36 μονάδες, ο Βασίλης Λεβέντης με 28 μονάδες, έκτος ο Αλέξης Τσίπρας με 25 μονάδες, ο Πάνος Καμμένος με 19 μονάδες και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11 μονάδες.

Περισσότεροι από 8 στους δέκα πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι διέρχεται κρίση με 34% και της ΝΔ πως έχει μέλλον και προοπτική με 34%.

Send this to a friend