Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων

Τι σημαίνει η απόφαση της Τουρκίας να «τινάξει στον αέρα» τη διμερή συμφωνία για το προσφυγικό

Σε μία άκρως επιθετική κίνηση προχώρησε η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της κι ενώ πλησιάζουν οι εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Όπως ανακοίνωσε δημοσίως ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Άγκυρα αναστέλλει την ισχύ της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό ως αντίποινα στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για αποφυλάκιση και απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Στο άκουσμα της είδησης αρχικά υπήρξε αμηχανία και... πανικός στην Αθήνα, ωστόσο ήταν σαφές εξαρχής πως δεν αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο σύνολό της, η οποία πραγματικά ισοδυναμεί με καταστροφή και θα πλημμύριζε τα νησιά του Αιγαίου με πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία. Έτσι, διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής, η οποία ισχύει για αρκετά χρόνια και επί της ουσίας παραμένει ανενεργή, καθώς ελάχιστες έως και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει εφαρμοστεί η συμφωνία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Τι είπε ο κ. Τσαβούσογλου; «Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επιλύσει την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η Ελλάδα υφίσταται σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε και μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας απέναντι στην Ελλάδα», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην κυβέρνηση πάντως, μετά το αρχικό μούδιασμα, αντιμετώπισαν τη συγκεκριμένη πρόκληση της Άγκυρας με ψυχραιμία. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η διμερής συμφωνία έχει ουσιαστικά «παγώσει» από το Φεβρουάριο του 2017, όταν ήρθε η πρώτη άρνηση της Αθήνας για έκδοση των οκτώ στην Τουρκία.

Σε αντίδρασή της, η ΝΔ αναφέρει πως «η Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται» και πως «η στάση της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή». Για να καταλήξει: «Η Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Αλλά και το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως πρόκειται για «ανεπίτρεπτο εκβιασμό» εκ μέρους της τουρκικής πλευράς και κίνηση που είναι απαράδεκτη και στερείται λογικής. «Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται» (σ.σ.: εννοεί με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών), σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚινΑλ, καλώντας την Ε.Ε. να παρέμβει υπέρ της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης είχε δηλώσει από την Κάσο πως «δεν συναλλασσόμεθα με την Τουρκία και ούτε μπαίνουμε στη λογική της ανταλλαγής που αυτή διεκδικεί και θέλει αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς».

Send this to a friend