Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Έφυγε» ο Γιώργος Τζαμάρας, η «χρυσή φωνή» του δημοτικού τραγουδιού

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος τραγουδιστής του δημοτικού τραγουδιού, Γιώργος Τζαμάρας, σε ηλικία 83 ετών.

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος τραγουδιστής του δημοτικού τραγουδιού, Γιώργος Τζαμάρας, σε ηλικία 83 ετών.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μουσικών Στερεάς Ελλάδας Πάνος Κοτρώτσος ανακοίνωσε τον θάνατο του τραγουδιστή που ήταν γνωστός ως το «αηδόνι του δημοτικού τραγουδιού».

O Γιώργος Τζαμάρας γεννήθηκε το 1936 στη Μαντασιά Φθιώτιδας. Μπήκε στη δουλειά από μικρός παίζοντας ακορτεόν και τραγουδώντας, κοντά στον αδερφό του που έπαιζε κλαρίνο. O Παναγιώτης Κοκοντίνης του πρότεινε να κατέβει στην Αθήνα να γράψει ένα δίσκο και το 1961 ηχογράφησε το τραγούδι: ‘’Τα ορφανά δε χαίρονται’’.

Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι των 33 , 45, 78 στροφών και σε όλους τους τύπους που ακολούθησαν αργότερα [LP, κασέτες, cd]. Ηχογράφησε συνολικά 400 περίπου τραγούδια, αρκετά από τα οποία έγιναν επιτυχίες.

Δούλεψε σε όλα σχεδόν τα κέντρα της Αθήνας που πρόσφεραν δημοτική μουσική και συνεργάστηκε με όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές της παραδοσιακής ορχήστρας. Για κάποιο διάστημα τραγούδησε και στη Θεσσαλονίκη.

Όργωσε όλη τη Στερεά Ελλάδα τραγουδώντας στα πανηγύρια και στις εκδηλώσεις εισπράττοντας την αγάπη του κόσμου για τον μοναδικό τρόπο που έλεγε τα τραγούδια, ειδικά τα καμπίσια.

Προσκλήθηκε από συλλόγους και επιχειρηματίες στο εξωτερικό και τραγούδησε για τους ομογενείς της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και αλλού.

Send this to a friend