Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την Τουρκία – Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

STIGMA

Η «μακεδονική σαλάτα» και ο Μακρόν

Το Γαλλο-ολλανδικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων  στις 27/6/2018, η Γαλλία, η Ολλανδία, αλλά και η Δανία είχαν πει ξανά «όχι» σε Τίρανα και Σκόπια, γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης.

Δείτε επίσης

O Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί: Πότε θα πέσει η θερμοκρασία
Που παίχτηκαν τα 2 τυχερά δελτία του Τζόκερ που κερδίζουν πάνω από 970.000 ευρώ – Άλλα 13 δελτία κερδίζουν πάνω από 6.900 ευρώ

Ο κ. Ζάεφ, όμως, δεν διάβασε καλά το μήνυμα του 2018, προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, γιατί πίστευε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργούσε ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα προβλήματα της χώρας του και για την πολιτική του επιβίωση. Όμως, όπως αποδείχτηκε, ούτε η στήριξη των ΗΠΑ, ούτε της ισχυρής Γερμανίας ούτε καν η επίκληση ενός ασταθούς επιχειρήματος περί διείσδυσης της Κίνας η της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ήταν αρκετά για να κάμψουν το βέτο του Γάλλου πρόεδρου που έχει τα δικά του προβλήματα, καθώς βλέπει τους Αλβανούς, μαζικά, να ζητούν «άσυλο» στη χώρα του.

Πέραν αυτών, το βέτο των τριών ευρωπαϊκών χωρών ανέδειξε ορισμένα τρωτά αλλά κρίσιμα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς υπέγραψαν μια συμφωνία, που συνδέει την «erga omnes»  χρήση της σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό της χώρας με το άνοιγμα των κεφαλαίων, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (άρθρο 1 παρ.10).

Με λίγα λόγια οι Σκοπιανοί δεν υποχρεούνται να αλλάξουν την ονομασία «Μακεδονία»  στα έγγραφα, που εκδίδει στο εσωτερικό του το κράτος, αν δεν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στην ουσία έχουμε μια συμφωνία, που δεν εξαρτάται η εφαρμογή της από τα δυο μέρη που την υπέγραψαν, αλλά και από τις διαθέσεις άλλων 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Μια συμφωνία προβληματική που αναδεικνύει τις αντιφάσεις της, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα ένα καίριο ζήτημα, η χρήση της σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό της χώρας.

Οι πρωταγωνιστές της έσπευσαν να καλύψουν τα λάθη τους με πομπώδεις- όπως συνηθίζουν- δηλώσεις. Ο κ. Κοτζιάς ανέσυρε τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων και ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε στα Σκόπια και τα Τίρανα τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των θεσμών  και την προστασία των μειονοτήτων λέγοντας πως «μερικές φορές οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πιο ισχυρές στα βαλκάνια από ότι στις Βρυξέλλες».

Με τον Έντι Ράμα στην Αλβανία, που δεν έδειξε να ενοχλείται ιδιαίτερα, καθώς θα συνεχίσει, χωρίς τον έλεγχο της Ε.Ε., το εμπόριο ναρκωτικών και τις απειλές κατά της ελληνικής μειονότητας και με τον Ζάεφ στα Σκόπια, που έκλεισε τα σύνορα, κατόπιν εντολής της κας Μέρκελ και εγκλώβισε στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, πριν δυο χρόνια, με μια δημοκρατία και δικαιοσύνη ιδιαίτερα προβληματική, τα Βαλκάνια δεν μοιάζουν και πολύ να υπηρετούν ευρωπαϊκές αξίες, εκτός και αν ο πρώην πρωθυπουργός εννοεί κάτι άλλο…

Έχει ενδιαφέρον πως εκείνοι  που διαμαρτυρηθήκαν πιο έντονα για το γαλλικό βέτο ήταν η Γερμανία – που πίεζε αφόρητα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε συνεργασία με τον κ. Ζαεφ έκλεισε τη βόρεια δίοδο των μεταναστευτικών ροών- οι Ηνωμένες Πολιτείες που διαθέτουν εκεί μια, από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις τους και φυσικά ο κ. Γιούνκερ, που είχε αναλάβει προσωπικά αυτή την υπόθεση και είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να λύσει το πρόβλημα, προσφέροντας και οικονομικές διευκολύνσεις προς τη χώρα, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα».

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα από το 2003 έχει στρατηγικό στόχο της τη διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια, γιατί εκτιμά πως είναι προς όφελος της χώρας να έχει γείτονες με ευρωπαϊκή νοοτροπία και συμπεριφορά, καλυτέρα ελεγχόμενους μέσα από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Όμως το γαλλικό βέτο θα πάει πολύ πίσω την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής και αναμένεται να μεταβάλει ξανά το σκηνικό στην περιοχή μας.

Τα Σκόπια μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του Απριλίου. Στην περίπτωση εκλογικής νίκης του αντιπολιτευόμενου VMRO, οι σχέσεις με την Αθήνα πιθανότητα να μπουν σε πιο «θερμά νερά».  Παρότι η αντιπολίτευση στα Σκόπια δεν μιλά για ακύρωση της συμφωνίας, εν τούτοις πιθανό «πάγωμα» ορισμένων κρίσιμων σημείων της, να προκαλέσει νέες κόντρες με την ελληνική κυβέρνηση και νέες αναταράξεις στις ενταξιακές προσπάθειες, των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Καλό, θα είναι οι γείτονες να προσπαθούν περισσότερο, αντί να περιμένουν τα καλούδια στο καλάθι και το Νόμπελ στο χέρι…

Ο στόχος της Τουρκίας και η σιωπή
Ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση του Κορωνοϊού!
«Ιστορική» η Συμφωνία… πρόκληση για το μέλλον της Ευρώπης
Ποιος κορονοϊός; Μόνο ο Παπανδρέου φορούσε μάσκα στη Βουλή
«Δε βαριέσαι, αδελφέ»…
Λαϊκή απαίτηση η πλήρης και μέχρι τέλους διερεύνηση των καταγγελιών για παρακρατικό, παραδικαστικό κύκλωμα