Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εκεί όπου υπάρχουν κανόνες

Ναι, είχε δίκιο η Φώφη Γεννηματά που επέπληξε τον Νίκο Βούτση στο ξεκίνημα της ομιλίας της στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ναι, είχε δίκιο η Φώφη Γεννηματά που επέπληξε τον Νίκο Βούτση στο ξεκίνημα της ομιλίας της στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το λάθος του προέδρου της Βουλής είναι επαναλαμβανόμενο: Όταν παίρνουν το λόγο οι αρχηγοί, «θάβει» το χρονόμετρο και παραμένει άφωνος στην έδρα, ξεχνώντας να τους υπενθυμίσει το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους. Και, ω του θαύματος: συνήθως είναι πιο ελαστικός όταν στο βήμα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Συνήθως...

Εν προκειμένω, κατά παράβαση του Κανονισμού, έδωσε το δικαίωμα δευτερολογίας και τριτολογίας στον πρωθυπουργό, συμπαρασύροντας - προφανώς για λόγους αβρότητας και ισονομίας - τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δευτερολογίας και τριτολογίας εξίσου ακατάσχετης με την πρωτολογία, με αποτέλεσμα μόνο το πινγκ-πονγκ του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαρκέσει επί δίωρο αντί περίπου 40-45 λεπτά, όπως και θα έπρεπε.

Όλο αυτό, εις βάρος της όλης διαδικασίας και του ενδιαφέροντός της, αλλά και εις βάρος των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων, ασφαλώς. Ενδεικτική της προσβολής προς τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και του κοινοβουλευτισμού γενικότερα ήταν, άλλωστε, η άδεια αίθουσα της Ολομέλειας μόλις κατέβηκαν από το βήμα Τσίπρας-Μητσοτάκης.

Το πρόβλημα της Βουλής, λοιπόν, δεν είναι οι θητείες που θέλει να θεσπίσει στη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας. Είναι ότι ακόμη και οι κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί αγνοούν τους κανόνες. Ή δεν θέλουν να τους εφαρμόσουν. Όπως στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου το μικρόφωνο κλείνει αυστηρά στο ένα λεπτό.

Αυστηρά. Γιατί εκεί, τουλάχιστον, υπάρχουν κανόνες.

Send this to a friend