Αθήνα

19 oC

σποραδικές νεφώσεις

Το opengov και η υποκρισία

Ακόμη και οι πιο σκληροί πολιτικοί αντίπαλοι μιας κυβέρνησης κατανοούν ότι πριν τις προγραμματικές δηλώσεις δεν είναι πολιτικά ορθό να ξεκινήσουν τις τυφλές επιθέσεις, καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα.

Ακόμη και οι πιο σκληροί πολιτικοί αντίπαλοι μιας κυβέρνησης κατανοούν ότι πριν τις προγραμματικές δηλώσεις δεν είναι πολιτικά ορθό να ξεκινήσουν τις τυφλές επιθέσεις, καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σταματούν- μέχρι τις προγραμματικές- να οργανώνουν την σκέψη τους και την αντίδρασή τους στα πρώτα βήματα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Παράδειγμα η έντονη αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής -και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ- στην διαδικασία τοποθέτησης των νέων γενικών γραμματέων.

Η Χαριλάου Τρικούπη έχοντας αποφασίσει να ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για κινήσεις που αφήνουν στον «αέρα» τους νέους γενικούς γραμματείς μέχρι την ώρα της τυπικής και επίσημης τοποθέτησής τους, ενώ «διαγράφει» την διαδικασία  για την αξιοκρατική επιλογή των γραμματέων από το ΑΣΕΠ.

Η «άλλη διάσταση» της ιστορίας -και η πιο ενδιαφέρουσα- αφορά στην ανάδειξη μιας διαδρομής περίπου 10 χρόνων. Από τότε μέχρι σήμερα υποτίθεται ότι όλα τα κόμματα (άντε τα περισσότερα..) ομνύουν στην αξιοκρατική επιλογή των ανθρώπων στο δημόσιο και στην πάταξη της γραφειοκρατίας.

Η «διαδρομή» όμως -με φόντο διαφορετικές κυβερνήσεις- άλλα δείχνει και αποκαλύπτει. Αρκεί η απλή περιγραφή του πλαισίου και των διαδικασιών. Ας θυμηθούμε…

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου διαλαλούσε από την αφετηρία της -το Οκτώβρη- του 2009 ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά στην αποκομματικοποίηση της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης γραμματέων στα υπουργεία. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπανδρέου το επιχείρησε, ενώ δεχόταν πυρά και εκ των έσω- στη «λογική» ότι η πρωτόγνωρη για το ελληνικό δημόσιο διαδικασία απαιτούσε χρόνο ενώ η χώρα βρισκόταν μπροστά σε αδιέξοδο. Η αλήθεια λέει επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε και επέλεξε Γενικούς Γραμματείς μέσω του Opengov- με ανοιχτή πρόσκληση για κάθε θέση και επιλογή βάσει προσόντων και βιογραφικού.

Μια απλή και αυτονόητη εν τω μεταξύ διαδικασία για την τοποθέτηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις, με ή χωρίς κομματικά ένσημα, χρειάστηκε να την υποδείξουν οι θεσμοί και να καταστεί επτά χρόνια μετά μνημονιακή υποχρέωση!

Η ιστορία έχει πολλά επεισόδια και δεν φαίνεται να καταλήγει έχοντας αντιμετωπίσει τις διαχρονικές παθογένειες και αγκυλώσεις. Μέχρι πότε και με ποιον τρόπο; Μέχρι πότε, ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο ότι βάζει αντί τους κατάλληλους, τους κομματικούς του φίλους; Και γιατί η διαδικασία του 2009 αντί να ισχυροποιηθεί μέσα στα χρόνια, τροποποιείται ή καταργείται όταν αλλάζει κυβέρνηση;

Send this to a friend