• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 18:37

Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο σύγχρονος «Καιάδας»

Άκουσα κάποιους, ευτυχώς λίγους, να μιλούν για προνόμια προς τα άτομα με αναπηρίες.

Άκουσα κάποιους, ευτυχώς λίγους, να μιλούν για προνόμια προς τα άτομα με αναπηρίες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Δεν πρόκειται για προνόμια, πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαίωμα στη δουλειά , τη μετακίνηση, τις μικρές ή μεγάλες απολαύσεις, δικαίωμα στη ζωή.

Η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ, αναφέρει, ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απολαύσουν των δικαιωμάτων τους, σε ισότιμη βάση με άλλους πολίτες.

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας και προσθέτει ότι «δεν δημιουργεί ειδικά δικαιώματα, αλλά επιχειρεί να διασφαλίσει, ότι τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν, πλήρως και ισότιμα τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με όλους».

Στη χώρα μας, όμως, έχουμε έναν αναπληρωτή υπουργό Υγείας -μάλιστα-ο οποίος δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τα προσβάλλει δημόσια μέσα από ένα  ρατσιστικό λόγο.

Και το χειρότερο όλων, ο πρωθυπουργός αντί να το «καταχεριάσει» και να τον αποπέμψει από την κυβέρνηση, σπεύδει και τον καλύπτει, στοιχίζοντας όλο το κόμμα και σχεδόν όλους τους βουλευτές, πίσω από τον κ. Πολάκη, με την κατάθεση πρότασης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ορισμένοι δικαιολογούν, την κίνηση του λέγοντας πως δεν μπορούσε να αφήσει να εξελιχθεί μια συζήτηση μομφής στη Βουλή, καθώς, όχι μόνο θα βρισκόταν άσχημα στριμωγμένος πολιτικά, αλλά θα υπήρχε ο φόβος, ακόμα και κυβερνητικοί  βουλευτές, λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας, να ψήφιζαν κατά του κ Πολάκη.

Το ενδεχόμενο να τον απέπεμπε από την κυβέρνηση για να διασώσει την τιμή και την υπόληψη της αριστεράς και να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στα άτομα με αναπηρίες, δεν το σκέφτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου; Προφανώς υπολόγισαν το…ολίγο πολιτικό κόστος, εν όψει εκλογών και ταυτίστηκαν απολύτως με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας

Έτσι ετοιμάζονται να «θάψουν» την αγυρτεία Πολάκη, κάτω από τόνους σκανδαλολογίας και φληναφημάτων  περί του παλιού και του νέου,  προοδευτικού και συντηρητικού και ακροδεξιού. Παλιά μου τέχνη κόσκινο… Η ανοικτή κοινωνία, οι ίσες ευκαιρίες προς όλους τους πολίτες, είναι ψιλά γράμματα, όταν πρόκειται για την εξουσία.

Send this to a friend