Αθήνα

 

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 2024 04 25 105304.png
Λιάγκας για Νίκο Παπανδρέου: «Το λέω πρώτη φορά… όσοι ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, δείτε αυτόν τον άνθρωπο»

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Κορφιάτικο παστρόκιο!

 

Το φαγητό αυτό το έφεραν οι Μαλτέζοι στην Κέρκυρα και σηµαίνει “ανακάτεµα, ακαταστασία”

Μερίδες 6 – 8  

Προετοιμασία 20′  

Αναμονή  1 ώρα  

Ψήσιμο 40΄

Υλικά

2 κιλά µελιτζάνες φλάσκες, κοµµένες κατά µήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.
λάδι για το τηγάνισµα + το ταψί
4 – 5 αυγά, χτυπηµένα
400 γρ. λεπτές φέτες χοιρινό ζαµπόν από µπούτι
6 αυγά, σφιχτοβρασµένα, σε στρογγυλές φέτες
3 φλιτζ. τσαγιού σκληρό κεφαλοτύρι, τριµµένο
αλάτι

Για τη σάλτσα ντοµάτας

5 – 6 µεγάλες και ώριµες ντοµάτες, πολτοποιηµένες στο µούλτι
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα από φρέσκο βασιλικό ή δυόσµο
αλάτι

[adsense]

Διαδικασία

  1. Στρώνουµε τις φέτες µελιτζάνας σε σουρωτήρι, αλατίζοντας κάθε στρώση. Τις αφήνουµε για 1 ώρα (έτσι θα ξεπικρίσουν και θα απορροφήσουν λιγότερο λάδι στο τηγάνισµα), τις ξεπλένουµε και τις σκουπίζουµε µε µια πετσέτα, πιέζοντάς τες για να στεγνώσουν.
  2. Σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε λάδι (περίπου 2 εκ. από τον πυθµένα του) και τηγανίζουµε τις φέτες µελιτζάνας σε δόσεις, µέχρι να µαλακώσουν και να ροδίσουν. Στραγγίζουµε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας.
  3. Σάλτσα ντοµάτας: Στο µεταξύ, σε µια µικρή κατσαρόλα ρίχνουµε τις ντοµάτες, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το βασιλικό και αλατίζουµε. Βράζουµε σε µέτρια φωτιά για 15 – 20 λεπτά, µέχρι η σάλτσα να δέσει κάπως. Η ποσότητα που θα έχει µείνει είναι γύρω στα 3 φλιτζάνια. Αποσύρουµε.

 

Συναρµολόγηση + Ψήσιµο

  • Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουµε ένα µέτριο ορθογώνιο ταψί µε διαστάσεις περίπου 20×30 εκ. Βουτάµε τις φέτες µελιτζάνας µία-µία στα χτυπηµένα αυγά και στρώνουµε µία στρώση στο ταψί, τοποθετώντας τες πολύ κοντά. Απλώνουµε από πάνω τις µισές φέτες του ζαµπόν και τις µισές φέτες βρασµένων αυγών. Πασπαλίζουµε µε 1 φλιτζάνι τριµµένο τυρί και περιχύνουµε µε 1 φλιτζάνι σάλτσα ντοµάτας. Συνεχίζουµε µε άλλη µία στρώση µελιτζάνες βουτηγµένες στο αυγό, τις υπόλοιπες φέτες ζαµπόν και αυγών, άλλο 1 φλιτζάνι τριµµένο τυρί και άλλο 1 φλιτζάνι σάλτσα (προσέχοντας να µείνει αρκετή σάλτσα για την επιφάνεια).
  • Σκεπάζουµε µε τις τελευταίες φέτες µελιτζάνας, πάντα βουτηγµένες στο αυγό. Αν περισσέψει λίγο αυγό, το περιχύνουµε από πάνω. Πασπαλίζουµε µε το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουµε µε την υπόλοιπη σάλτσα, προσέχοντας να καλύψουµε όλη την επιφάνεια. Φουρνίζουμε το ταψί στο µεσαίο ράφι και ψήνουµε για περίπου 40 λεπτά. Το αφήνουµε να σταθεί για 30 λεπτά προτού το κόψουμε.

 

Συμβουλή

«Το καταλληλότερο τυρί για τούτη τη συνταγή είναι µια καλή µανουροµυζήθρα ή, ελλείψει αυτής, ένα γινωµένο κεφαλοτύρι. Αντί για ζαµπόν, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε ένα σαλάµι αέρος ή µπέικον. Εγώ, επειδή είµαι αναποφάσιστη, βάζω στη µία στρώση ζαµπόν και στην άλλη µπέικον, αφού προηγουµένως το ζεστάνω στο τηγάνι να λιώσουν τα πολλά λίπη, τα οποία πετάω» – Εύη Βουτσινά

 

Στα ποτήρια μας

Merlot και Syrah ερυθρά ή ερυθρωπά.

gastronomos.gr

Ροή Ειδήσεων

kyriakos velopoulos

26/04/2024 | 14:00

«Χαμός» με την Ελληνική Λύση για τις δηλώσεις Ιερώνυμου: «Στην αρχή νομίζαμε ότι τις έκανε ο Παύλος Μαρινάκης»

26/04/2024 | 13:40

Αφροδίτη Γραμμέλη για MEGA Καλημέρα: «Όταν υπάρχει ένα λάθος, φταίμε όλοι»

26/04/2024 | 13:32

Σύζυγος Γιάννη Καλλιάνου: «Οι γιατροί μας έλεγαν ότι ο πατέρας του πάει καλά, θα έβγαινε από το νοσοκομείο»
screenshot 11

26/04/2024 | 13:15

«Καινούργιου και Μαλέσκου έχουν τον ίδιο πλαστικό, δίδυμες σιτεμένες Μπάρμπι» διάβασαν και έδωσαν απάντηση

26/04/2024 | 13:09

Φαίη Σκορδά: Η συνάντηση της παρουσιάστριας με τη διεύθυνση προγράμματος του ΣΚΑΪ – Οι φήμες για μεταγραφή

26/04/2024 | 12:55

Πρωτιά της ΔΕΠΑ για τον μήνα Μάρτιο στον ανεφοδιασμό βυτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου
screenshot 11

26/04/2024 | 12:40

Κατερίνα Καινούργιου: Το μήνυμα που της έστειλε η Ελεονώρα Μελέτη για τους συνεργάτες της που απολύθηκαν

26/04/2024 | 12:31

Γιώργος Λιάγκας για Παπανώτα: «Θα πω κάτι που θα σας σοκάρει και το λέω για πρώτη φορά»

26/04/2024 | 12:27

Ασθενής ετών 100 υπεβλήθη σε καρδιολογική επέμβαση στο Ερρίκος Ντυνάν
leukos pyrgos 34hronos arthrou

26/04/2024 | 12:07

Θεσσαλονίκη: Θρήνος για τον 34χρονο που έπεσε από τον Λευκό Πύργο – «Πήγες να βρεις τη μαμά, αδερφέ μου…»

26/04/2024 | 11:35

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός»

26/04/2024 | 11:26

Έπεσε η αυλαία για το Mega Καλημέρα – Θανάσης Πάτρας: «Όλα γίνονται για καλό»
screenshot 7

26/04/2024 | 11:09

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: «Να βγει ο Άδωνις Γεωργιάδης και να πει ότι έχω δίκιο» – Απαντά ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής

26/04/2024 | 10:24

Άδωνις Γεωργιάδης για επίθεση Φλώρου: «Τη μάνα δε την βρίζουμε – Ο Βελόπουλος να διαγράψει τον Γραμμένο»

26/04/2024 | 10:11

Γιώργος Αγγελόπουλος: Προσευχόμασταν για τη σωτηρία της ψυχής της μητέρας μου
solomos 250424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Σολομός στη λαδόκολλα με πολύχρωμες φακές
mousakas 240424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μουσακάς με αγκινάρες
fileto psari 190424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φιλέτο ψάρι στο φούρνο με λαχανικά
rizoto 170424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ριζότο με σπαράγγια
arakas lemonatos 160424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Αρακάς λεμονάτος
makaronia revythia 150424
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Μακαρόνια με ρεβύθια και τόνο