Αθήνα

 

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Αισθητή πτώση θερμοκρασίας και άστατος καιρός μετά τις 10 Αυγούστου – Η θερμοκρασία το επόμενο 10ήμερο

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

«Η δικαίωση του αιώνα»: Η απόφαση του Ειδικού δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου – «Ήθελαν να με εξοντώσουν, αλλά η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς»

Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 η ΝΔ επικράτησε επί του ΠΑΣΟΚ όμως δεν μπόρεσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 η ΝΔ επικράτησε επί του ΠΑΣΟΚ όμως δεν μπόρεσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Την 1η Ιουλίου 1989 οι Μητσοτάκης (Ν.Δ), Φλωράκης και Κύρκος (ηγούνταν του ενιαίου τότε Συνασπισμού) αποφάσισαν τη δημιουργία συγκυβέρνησης με πρωθυπουργό το βουλευτή της Ν.Δ και συνεργάτη του Κων. Μητσοτάκη, Τζανή Τζανετάκη.

Τότε η ΝΔ μαζί με τον Συνασπισμό, δηλαδή το ΚΚΕ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εσωτερικού, αποφάσισαν  τη λεγόμενη “κάθαρση” του πολιτικού συστήματος, όπως την ανέφεραν.

144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν πρόταση στη Βουλή κατά του Ανδρέα Παπανδρέου με την Ολομέλεια να αποφασίζει την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δωδεκαμελή προανακριτική επιτροπή, για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

«Η δικαίωση του αιώνα»: Η απόφαση του Ειδικού δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου - «Ήθελαν να με εξοντώσουν, αλλά η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς»

Τους επόμενους μήνες η Βουλή συνέχισε τις παραπομπές πολιτικών προσώπων στο ειδικό δικαστήριο με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο του 1989, όταν παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους υπουργούς της κυβέρνησής του, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Γεώργιο Πέτσο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Δημήτρη Τσοβόλα.

Το δικαστήριο που ακολούθησε μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μένιος Κουτσόγιωργας, οι πρώην υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Δημήτρης Τσοβόλας και ο πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας Γιώργος Πέτσος.

«Η δικαίωση του αιώνα»: Η απόφαση του Ειδικού δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου - «Ήθελαν να με εξοντώσουν, αλλά η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς»

Ο Μένιος Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της δίκης και πέθανε μια εβδομάδα αργότερα.

Ο θάνατός του συγκλόνισε την κοινή γνώμη και η κηδεία του μετατράπηκε σε μαζική διαμαρτυρία για τη δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετούσε κομματικές σκοπιμότητες.

«Η δικαίωση του αιώνα»: Η απόφαση του Ειδικού δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου - «Ήθελαν να με εξοντώσουν, αλλά η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς»

Σύμφωνα με την απόφαση ένοχοι κηρύχτηκαν οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Τσοβόλας, στον οποίο επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και ο Γιώργος Πέτσος, στον οποίο επεβλήθη φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Η δίκη που έμεινε στην ιστορία ως η “δίκη του αιώνα” κράτησε 10 μήνες. Η διάσκεψη των δικαστών ξεκίνησε το πρωί της 16ης Ιανουαρίου κι η απόφαση ανακοινώθηκε ξημερώνοντας η επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αθωώθηκε πανηγυρικά, αν και για ένα από τα αδικήματα που κατηγορήθηκε απαλλάχθηκε με ψήφους 7 έναντι 6. Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1992.

[inline_article order=”1″]

“Το δικαστήριο δεν πείσθηκε ότι ο κατηγορούμενος αυτός προκάλεσε με οποιονδήποτε τρόπο την απόφαση των διοικητών των ΔΕΚΟ να τελέσουν τις εν λόγω πράξεις οι οποίες τους αποδίδονται, αλλά και ούτε συνήργησε με οποιονδήποτε τρόπο στις πράξεις αυτές. (…) Εξάλλου οι εκδότες που κατέθεσαν αόριστα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέχει και ποινικές ευθύνες, απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν ότι δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι ο παραπάνω κατηγορούμενος είχε δώσει εντολές σε διοικητές δημοσίων επιχειρήσεων να καταθέσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια αυτών στην Τράπεζα Κρήτης. Πέραν όμως αυτών, από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε γνώση των υπεξαιρέσεων που διέπραττε ο Γεώργιος Κοσκωτάς κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, από 19 Ιανουαρίου 1988 έως 19 Οκτωβρίου 1988, όταν υπεξαιρούσε τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κρήτης (…)

«Η δικαίωση του αιώνα»: Η απόφαση του Ειδικού δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου - «Ήθελαν να με εξοντώσουν, αλλά η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς»

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, δήλωσε: «Στόχος τους ήταν η δική μου πολιτική και ηθική εξόντωση, η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ο κατακερματισμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Απέτυχαν οικτρά με τη δεκάμηνη δημόσια διαδικασία. Η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς».

Ροή Ειδήσεων

07/08/2022 | 20:45

Βόλος: Στο νοσοκομείο ποδηλάτης που «συγκρούστηκε» με… νυχτερίδα – Περιπέτεια στο Νοσοκομείο

07/08/2022 | 20:01

Ρωμανός: Ουδέποτε μίλησα για «προσωπικά δεδομένα» ούτε υπονόησα ότι γνωρίζω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση

07/08/2022 | 19:45

Δέσποινα Βανδή: «Λιώνει» για τον Βασίλη Μπισμπίκη! Η ανάρτηση στο Instagram από την παράσταση στην Επίδαυρο

07/08/2022 | 19:33

Ξαφνικό χαλάζι στην Πάργα έβγαλε τους λουόμενους από τη θάλασσα – Τούς πήρε και τούς σήκωσε ο αέρας στη Ναυπακτία

07/08/2022 | 19:15

Οικονόμου σε Τσίπρα: Με τις αθλιότητες σε βάρος του πρωθυπουργού θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης

07/08/2022 | 19:06

Ναταλία Γερμανού: Μα τι είναι τα κανάλια, γκόμενοι; Να ζηλέψει ο Κώστας που με θέλει και ο Αντρέας; Αυτά είναι σαχλαμάρες

07/08/2022 | 18:50

Σύβοτα: Νεκρή γυναίκα που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης – Το μπουρίνι τής έσπασε τον ιμάντα και έπεσε στο νερό

07/08/2022 | 18:41

Η κακοκαιρία χτύπησε τα Δυτικά με μπουρίνια – Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες μέρες

07/08/2022 | 18:18

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Καλά θα κάνει να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος

07/08/2022 | 18:06

Κατερίνα Παπακωστοπούλου: Η παρουσιάστρια του Star φοράει το μαγιό της και εντυπωσιάζει

07/08/2022 | 17:45

Ανδρουλάκης: Πολιτικός εκτσογλανισμός στελεχών της ΝΔ που σε συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες

07/08/2022 | 17:34

Απειλές Τσελίκ καθώς αποπλέει το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν»: Η Τουρκία είναι ασταμάτητη – Μην δοκιμάσετε την αποφασιστικότητά της

07/08/2022 | 17:21

Fuel Pass 2: Πως θα δείτε αν εγκρίθηκε η αίτησή σας – Γιατί αργούν να μπουν τα χρήματα

07/08/2022 | 17:05

Ήβη Αδάμου: Οικογένεια… μοντέλων! Οι αδερφές της είναι εξίσου όμορφες με εκείνη

07/08/2022 | 16:49

Πύργος: Ο Θύμιος Μπουγάς έσμιξε ξανά με τα αδέρφια του μετά την εξαφάνισή του – Η συγκινητική φωτογραφία
Ο Ακάθιστος Υμνος και η σωτηρία της Πόλης
Ντίνος Ηλιόπουλος: Η επιγραφή που ζήτησε να μπει στον τάφο του και το παράπονό του πριν φύγει από τη ζωή
Η αλήθεια για το «Χόρα» και την ένταση με Τουρκία – Η εθνική στάση του Ανδρέα και η ιστορική συνεννόηση με Καραμανλή
Γεώργιος Καραϊσκάκης: O αθυρόστομος «γιος της καλογριάς» που έτρεμαν οι Τούρκοι στρατηγοί
Μέριλιν Μονρόε: Οι τραγικές ιστορίες στην αρχή και στο τέλος της ζωής της
Ύμνος εις την Ελευθερίαν: To Ποίημα του Διονυσίου Σολωμού που έγινε Εθνικός Ύμνος