Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ντροπιαστικό περιστατικό: Πετάει σκουπίδια από τον 2ο και λέει στην καθαρίστρια «δουλειά σου είναι» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Η ηρωική μάχη του Λάλα – Όταν οι Έλληνες επαναστάτες κατατρόπωσαν τους Τουρκαλβανούς του Γιουσιούφ Πασά και τους ανάγκασαν σε υποχώρηση

Στο χωριό Λάλα της Ηλείας πραγματοποιήθηκε μια ηρωική μάχη της ελληνικής επανάστασης γνωστή ως η μάχη του Λάλα. 

Οι Έλληνες επαναστάτες αποφάσισαν να επιτεθούν στο χωριό Λάλα, το οποίο κατοικούνταν από εξισλαμισμένους Αλβανούς, οι οποίοι επί χρόνια έσπερναν τον τρόμο στην Πελοπόννησο και ήταν ξακουστοί για τις στρατιωτικές τους δυνάμεις. Οι οπλαρχηγοί τους θεωρούσαν τροχοπέδη στην πορεία του αγώνα και γι’αυτό αποφάσισαν να στρατοπεδεύσουν σε κοντινή περιοχή, ώστε να τους εγκλωβίσουν στο χωριό και να εμποδίσουν τυχόν διαφυγή τους.

Οι Επτανήσιοι υποστήριζαν την κατά μέτωπον επίθεση ενώ οι ντόπιοι επαναστάτες διαφωνούσαν και υποστήριζαν ότι ήταν προτιμότερο να περιμένουν. Στις 2 Ιουνίου 1821 ο κεφαλλονίτης Παναγής Μεσσάρης τους έδωσε επιστολή των Επτανησίων αρχηγών με την οποία τους καλούσαν να παραδοθούν.

Ο Κεφαλλονίτης αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης του 1821, Ανδρέας Μεταξάς στη μάχη του Λάλα

Οι Λαλαίοι καθυστέρησαν να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι περίμεναν τους αρχηγούς τους να επιστρέψουν στο χωριό. Οι Έλληνες αποφάσισαν να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τους από τρία σημεία. Επικεφαλής των επιθέσεων ήταν ο Γεώργιος Πλαπούτας, οι αδελφοί Μεταξά και ο Γεώργιος Σισίνης.

Ωστόσο, μια λάθος συνεννόηση έφερε τον Πλαπούτα και τους άντρες του μόνο του αντιμέτωπο με τους Λαλαίους, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει, και να αφήσει την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με μία εκδοχή πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της υποχώρησης εξαιτίας του καύσωνα.

Η απώλεια του Γεώργιου Πλαπούτα ήταν τεράστια για το ελληνικό στρατόπεδο. Ο γιος του Κολοκοτρώνη, Γενναίος ανέφερε στα απομνημονεύματά του: “Εις την πολιορκίαν του Λάλα είχεν ορμήσει ο ανδρείος Γεώργιος Πλαπούτας, δια να πιάση του Μπαστηρά, πολλά πλησίον του Λάλα, νομίζοντας όμως ότι τον ηκολούθησαν και μέρος του στρατοπέδου του και ο Δημ.Δεληγιάννης κατά την υποσχεσίν του.Αλλά απατηθείς, από τας ελπίδας και υποσχέσεις του ρηθέντος Δεληγιάννη, βλέποντας ότι είναι περικυκλωμένος από τους Τούρκους, έχων μόνο 22 στρατιώτας επολέμα ανδρείως και φονεύων τους Τούρκους οπισθοδρομών,είτε ελυπήθη πολύ εκ της απάτης των συντρόφων του, είτε εκ της πολλής ζέστης και καύσωνος και του αγώνος έπεσεν..”

Η μάχη του Λάλα

Αμέσως μετά τον θάνατο του Πλαπούτα ο Κολοκοτρώνης έστειλε τον Δημήτριο Πλαπούτα για να ενισχύσει τις ελληνικές δυνάμεις, ενώ ο Γιουσούφ Πασάς με 1.000 Τουρκαλβανούς ενίσχυσε τους Λαλαίους. Στις 13 Ιουνίου οι Λαλαίοι με επικεφαλής τον Γιουσούφ Πασά επιτέθηκαν στους Έλληνες στη θέση Πούσι, με σκοπό να θέσουν εκτός μάχης τα ελληνικά κανόνια.

Ακολούθησε μάχη σώμα με σώμα με τους Έλληνες να εξαπολύουν ισχυρή αντεπίθεση και να τους αναγκάζουν σε υποχώρηση. Την επόμενη ημέρα οι Λαλαίοι είχαν εγκαταλείψει το χωριό και κατευθύνονταν προς την Πάτρα. Οι Έλληνες μπήκαν στο Λάλα και παρέδωσαν τα σπίτια στις φλόγες.

Συνολικά 84 άνδρες (60 Πελοποννήσιοι και 24 Επτανήσιοι) ήταν οι απώλειες από την πλευρά των Ελλήνων.  Ήταν μια από τις πρώτες νικηφόρες μάχες του αγώνα.

Πληροφορίες: sansimera, wikipedia

 

Όταν ο Παπανδρέου πήγε στην Τουρκία και «έβαλε στη θέση του» τον Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)
Η ματωμένη Μεγάλη Παρασκευή του Αγρινίου – Η εκτέλεση 120 πατριωτών
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Η ιστορία του πρώτου Πανεπιστημίου του ελληνικού κράτους – Η οικία Κλεάνθη στην Πλάκα, οι ευεργέτες και ο Καποδίστριας
Ρένα Παγκράτη: Η αγαπημένη ηθοποιός των 80ς, η κατάθλιψη και το μοναχικό τέλος – Τι έγραφε το σημείωμε που άφησε πριν πεθάνει
13 Απριλίου 2003: 18 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, εκεί που βρήκαν τραγικό θάνατο 21 μαθητές (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Η σύγκρουση με τον Βασίλη Τσιτσάνη για τα περίφημα «Καβουράκια» που άφησαν ιστορία (vid)