Αθήνα

22 oC

αραιές νεφώσεις

Το ξέρατε ότι οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν την αριστερή λωρίδα; - Γιατί τελικά επικράτησε η οδήγηση στα δεξιά

Στις περισσότερες χώρες οι οδηγοί οδηγούν τα οχήματά τους από τη δεξιά πλευρά του δρόμου. Βέβαια υπάρχουν και χώρες που χρησιμοποιούν την αριστερή λωρίδα, όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ινδία.

Στις περισσότερες χώρες οι οδηγοί οδηγούν τα οχήματά τους από τη δεξιά πλευρά του δρόμου. Βέβαια υπάρχουν και χώρες που χρησιμοποιούν την αριστερή λωρίδα, όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ινδία.

Η ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους ξεκίνησε από την αρχαιότητα, όταν οι Ρωμαίοι δημιούργησαν λιθόκτιστο οδικό δίκτυο για να κινούνται με κάρα και ζώα στην αχανή αυτοκρατορία τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές κινούνταν από την αριστερή λωρίδα, καθώς οι αρχαίοι δρόμοι που έχουν διασωθεί έχουν υποστεί μεγαλύτερη φθορά στα αριστερά.

Το ίδιο ίσχυε και στον Μεσαίωνα, καθώς οι ταξιδιώτες κινούνταν με τα άλογά τους στα αριστερά για λόγους ασφαλείας. Με αυτό τον τρόπο είχαν το περιθώριο να χρησιμοποιούν το δεξί τους χέρι σε περίπτωση που συναντούσαν κάποιον κακοποιό στον δρόμο ή κάποιο φίλο τους που ήθελαν να χαιρετήσουν. Το 1300 μ. Χ. ο Πάπας Βονιφάτιος ο 8ος έκανε επίσημο νόμο τον κανόνα της "αριστερής λωρίδας".

Με κόκκινο χρώμα είναι οι χώρες που οδηγούν στα δεξιά και με μπλε στα αριστερά

Η θέσπιση της οδήγησης από τα δεξιά ξεκίνησε τον 18ο αιώνα στις ΗΠΑ από τους αμαξάδες της εποχής. Για να οδηγούν τις μεγάλες άμαξες που έσερναν τα άλογα με το δεξί τους χέρι και να έχουν οπτικό πεδίο στον δρόμο, χρησιμοποιούσαν τη δεξιά λωρίδα. Το 1792 θεσπίστηκε στην Πενσιλβάνια ο κανόνας της δεξιάς λωρίδας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο λόγος που τελικά επικράτησε η οδήγηση από τη δεξιά πλευρά του δρόμου ήταν ο Ναπολέων, ο οποίος ήταν αριστερόχειρας και τον βόλευε να κινείται από στα δεξιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Αν και μάλλον αυτή η εκδοχή δεν ισχύει, το σίγουρο είναι ότι ο κανόνας της δεξιάς λωρίδας επικράτησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των "Ναπολεόντειων πολέμων". Μετά την κυκλοφορία των πρώτων αυτοκινήτων υιοθετήθηκε από τις περισσότερες χώρες του κόσμου με εξαίρεση την Αγγλία, την Αυστραλία, και ορισμένες χώρες στην Αφρική, την Ασία και νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού που συνεχίζουν να οδηγούν στα αριστερά. Μία από τις τελευταίες χώρες που άλλαξαν τον κανόνα της αριστεράς πλευράς ήταν η Σουηδία τον Σεπτέμβριο του 1967.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω εικόνα που αποτυπώνει τη σύγχυση που επικράτησε στους δρόμους τις πρώτες ημέρες που οι Σουηδοί ξεκίνησαν να οδηγούν στα δεξιά:

Send this to a friend