Αθήνα

 

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Παύλος Μελάς: Ο πρωτομάρτυρας – σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα

ΥΓΕΙΑ

Hμικρανία: Όχι απλός πονοκέφαλος – Οι επιπτώσεις στην εργασία

Μειωμένη απόδοση στην εργασία του έχει συντριπτικό ποσοστό των ημικρανικών (ποσοστό 94%) τις ημέρες των κρίσεων, αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος.

H έρευνα διεξήχθη σε 2.105 Έλληνες ασθενείς και τα αποτελέσματα της αναμένεται να δημοσιευτούν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό BMC Neurology.

Κατά τη διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας, οι ασθενείς δυσκολεύονται να εκτελέσουν εργασίες που συνήθως εκτελούν εύκολα όταν δεν έχουν κρίσεις: μαγείρεμα, φαγητό, φροντίδα της οικογένειας ή ενός παιδιού, εργασία, οδήγηση.

Αναλυτικά, η έρευνα αποκάλυψε ότι:

35% των πασχόντων με ημικρανία χάνει 1-2 μέρες από τη δουλειά του
10% χάνει 3-5 μέρες το μήνα και
6% πάνω από 5 μέρες κάθε μήνα από τη δουλειά του
94% των πασχόντων με ημικρανία δηλώνει πως έχει μειωμένη απόδοση τουλάχιστον για 1-2 μέρες το μήνα στην εργασία του.

Οι περισσότεροι ημικρανικοί διστάζουν να μιλήσουν και να βρουν κατανόηση από το κοινωνικό ή εργασιακό τους περιβάλλον, είτε επειδή θεωρούν ότι αυτό θα υποβαθμίσει το εργασιακό τους προφίλ, είτε διότι θεωρούν ότι οι άλλοι δε θα τους καταλάβουν.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι στο 70% των ασθενών, ο περίγυρος τους δεν καταλαβαίνει πως η ημικρανία δεν είναι απλός πονοκέφαλος, το 65% δηλώνει πως «χάνει» τη ζωή του πονώντας και το 55% έχει άγχος για την επόμενη κρίση.

Θεραπεία

Το 49% των συμμετεχόντων στην έρευνα χρειάστηκε να περιμένει πάνω από 3 χρόνια για να λάβει θεραπεία.

Οι πρώτες θεραπείες που λαμβάνονται είναι γενικά αναλγητικά. Στη συνέχεια, συνταγογραφούνται τριπτάνες (78%). Το Botox είναι, δυστυχώς, μια ανεπαρκώς συνταγογραφούμενη θεραπεία (11%). Η πολυφαρμακία επίσης είναι συχνή και έχουν αναφερθεί πολλαπλοί συνδυασμοί φαρμάκων.

Τα κύρια εμπόδια των ασθενών σε νέες θεραπείες όπως η πρόσβαση κατά του CGRP είναι ότι οι γιατροί δεν τα αναφέρουν (26%), δεν καλύπτονται από το σύστημα υγείας (25%) ή οι ασθενείς δεν είναι ακόμη επιλέξιμοι για θεραπεία (25%). Το 25% ανέφερε ότι πλήρωσε για το νέο anti-CGRP από την τσέπη του.

Σύμφωνα με τους ειδικευμένους στην ημικρανία νευρολόγους και Επιστημονικούς Συμβούλους του Συλλόγου, Δρ. Μιχαήλ Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, οι νέες αυτές θεραπείες, όπως και το Botox μπορεί να έχουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα και να αλλάξουν πραγματικά τη ζωή ανθρώπων με ημικρανία.

Μύθοι & αλήθειες

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία (12 Σεπτεμβρίου) διαλύουμε τους σημαντικότερους μύθους για την κεφαλαλγία, όπως αυτοί περιγράφονται στο βιβλίο “Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες” του Δρ Μιχαήλ Βικελή, Νευρολόγου, MSc in Headache Medicine, PhD.

Ημικρανία και πονοκέφαλος είναι το ίδιο;

Η ημικρανία δεν είναι απλά ένας κακός πονοκέφαλος. Είναι μια σοβαρή, διακριτή και πολύπλοκη νευρολογική νόσος. Θεωρείται η σημαντικότερη κεφαλαλγία, καθώς παρουσιάζει μια αρκετά μεγάλη συχνότητα στον πληθυσμό, ενώ οι κρίσεις συνήθως είναι έντονες και οδηγούν σε διαταραχή της καθημερινής λειτουργικότητας τους πάσχοντες. Είναι η τρίτη πιο κοινή ασθένεια παγκοσμίως και αιτία ανικανότητας. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια κλινική και οικονομική επιβάρυνση, τόσο για τα άτομα, όσο και για την κοινωνία.

Η ημικρανία είναι μια κοινή και αόρατη ασθένεια που επηρεάζει 41 εκατομμύρια ενήλικες Ευρωπαίους. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανία (περίπου 10 σε κάθε 100 ανθρώπους και των δύο φύλων πάσχουν από ημικρανία), ενώ ειδικά για τις γυναίκες τα ποσοστά αγγίζουν τις 18-20 στις κάθε 100 γυναίκες. Το φαινόμενο συχνά ξεκινά στην εφηβεία και επηρεάζει κυρίως άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 45 ετών.

Ένας ειδικός στους πονοκεφάλους γιατρός μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει την ημικρανία από άλλους πονοκεφάλους, αφού η ημικρανία έχει χαρακτηριστική εικόνα.

Τα πιο τυπικά χαρακτηριστικά της ημικρανίας (δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα σε όλους τους ανθρώπους με ημικρανία) είναι ο μεγάλης έντασης πόνος, που μπορεί να είναι ρυθμικός – «σαν να χτυπάει ένα σφυρί μέσα στο κεφάλι μου» αναφέρουν πολλοί ασθενείς- η εναλλαγή της εντόπισης του πόνου, η συνύπαρξη δυσανεξίας σε ήχους, οσμές φώτα αλλά και η τάση προς έμετο.

Υπάρχει περίπτωση να μην βοηθάει καμία θεραπεία;

Πολλοί άνθρωποι λαθεμένα πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τις ημικρανίες τους και έτσι, το μόνο που μπορούν να κάνουν όταν έχουν μία κρίση είναι να υποφέρουν, κάνοντας υπομονή, μέχρι να περάσει. Αυτή η πεποίθηση αντανακλά τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν, όταν πραγματικά δεν υπήρχαν εξειδικευμένες θεραπείες για τις ημικρανίες.

Ωστόσο, στην εποχή μας τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά από το τι συνέβαινε ακόμη και 10 χρόνια πριν και η θεραπεία της ημικρανίας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ επιτυχημένη. Η σύγχρονη θεραπεία της ημικρανίας μπορεί να γίνει με μία μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων και μεθόδων, και έχει δύο σκέλη: τη θεραπεία των κρίσεων και την προφυλακτική θεραπεία.

Οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις;

Μία τεράστια ποικιλία παραγόντων, που αποκαλούνται “εκλυτικοί παράγοντες”, μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας σε ανθρώπους που έχουν τη σχετική προδιάθεση. Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια που χρησιμοποιούνται σε καρδιοπάθειες, μπορούν να προκαλέσουν ημικρανική κρίση σε κάποιον ασθενή με ημικρανία.

Πολλές παθολογικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ο οποίος αν και μπορεί να μοιάζει στην ημικρανία, σπάνια θα έχει τυπική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση ασθενούς με πονοκέφαλο που δεν έχει τυπική εικόνα ημικρανίας (ή άλλης πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας) πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος, για να αποκλειστεί ή ύπαρξη μίας σοβαρής υποκείμενης πάθησης, όπως εγκεφαλικού ανευρύσματος ή άλλης αγγειακής δυσπλασίας, όγκου του εγκεφάλου, κροταφικής αρτηρίτιδας κ.ά.

Σε ορισμένους ανθρώπους η ημικρανία εμφανίζεται αν παραλείψουν κάποιο γεύμα ή αν βρίσκονται σε νηστεία. Πρόκειται συνήθως για ασθενείς που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε οποιαδήποτε αλλαγή του καθημερινού τους προγράμματος, είτε αυτό αφορά τα γεύματα είτε τον ύπνο ή την ξεκούραση, καθώς ο εγκέφαλός τους υπεραντιδρά, «διαμαρτυρόμενος» για την αλλαγή. Είναι ευνόητο πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η τήρηση ενός τακτικού ημερήσιου προγράμματος μπορεί να γλιτώσει τον ασθενή από ημικρανικές κρίσεις, πόνο και ταλαιπωρία.

Ροή Ειδήσεων

29/03/2023 | 00:57

Γενική… κατακραυγή για τον Ηλία Γκότση στο Survivor: «Διέπραξες μια τραγική απάτη»

29/03/2023 | 00:47

Σαν σήμερα – 29 Μαρτίου: Tα σημαντικότερα γεγονότα

29/03/2023 | 00:38

O Mπάιντεν προειδοποιεί: «Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη»
 Ελιας 2 1

29/03/2023 | 00:29

Γη της Ελιάς: Η Μυρτάλη πιέζει τον Αλέξη να σκοτώσουν την Αθηνά!

29/03/2023 | 00:18

Εκλογές 2023: Tι ισχύει για τους ετεροδημότες – Πόσες ημέρες εκλογικής άδειας δικαιούνται

29/03/2023 | 00:14

Αίθριος ο καιρός την Τετάρτη αλλά νέα πτώση της θερμοκρασίας

29/03/2023 | 00:08

Τα ζώδια της Τετάρτης 29 Μαρτίου

29/03/2023 | 00:01

Παύλος Μελάς: Ο πρωτομάρτυρας – σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα

28/03/2023 | 23:49

Σασμός: Ο Ευθύμης μια ανάσα από το σκοτεινό μυστικό που θα τα ανατρέψει όλα
210831122543 papadopoulos

28/03/2023 | 23:40

Μ. Παπαδόπουλος: «Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιεί κομματικά αυτή τη τραγωδία»

28/03/2023 | 23:28

Νετανιάχου: Σοβαρή η υπόθεση τρομοκρατίας που απέτρεψαν οι ελληνικές αρχές – Το ευχαριστώ της Μοσάντ

28/03/2023 | 23:12

«Τι είναι αυτό καλέ;»: H νέα επιστροφή στο MasterChef που έβαλε φωτιά στα σχόλια!
clipboard01

28/03/2023 | 22:59

Βίντεο ντοκουμέντο από το μαχαίρωμα του 17χρονου στη μητέρα του

28/03/2023 | 22:45

Παναθηναϊκός: Νίκησε τη Μπάγερν με σούπερ Παπαγιάννη και τώρα… Ολυμπιακός

28/03/2023 | 22:38

Πυροσβεστική: Σχεδόν 100 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων λόγω ισχυρών ανέμων!
Φυματίωση: Μια απειλή που δεν έχει σβήσει
kinisi teli eurokinisi
Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση
pou
ΠΟΥ: Ο αριθμός των νεκρών από φυματίωση αυξάνεται στην Ευρώπη
paidiki paxysarkia
Παραμένει στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία
Τα γλυκά και τα λιπαρά τρόφιμα… αλλάζουν τον εγκέφαλό μας
Γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν νερό από πλαστικά μπουκάλια στην εγκυμοσύνη;