MARIA'S DIARY
O ερχομός του φθινοπώρου και η ραγδαία αλλαγή του καιρού, οδήγησε πολλούς να σκεφτούν λίγο πρόωρα την αγορά καυσόξυλων. Ποια ξύλα είναι κατάλληλα, όμως, για το τζάκι και ποια συμφέρουν την τσέπη μας;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Μαντάνης, καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου Τ.Ε. (Καρδίτσα).
«Άλλα είδη είναι κατάλληλα για “ προσάναμμα” και άλλα είδη είναι κατάλληλα για “ κύρια καύση” που θέλουμε να κρατήσει για πολλές ώρες. Επιπρόσθετα, η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγουμε, καθώς επίσης και από την υγρασία τους. Τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας είδη, κατάλληλα για καυσόξυλα, είναι η δρυς, το πουρνάρι, η ελιά, η οξιά κ.α», εξηγεί ο κ. Μαντάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Καλύτερα καυσόξυλα είναι σίγουρα η λευκή δρυς (‘δένδρο’), το πουρνάρι, επίσης και η ελιά». Διαλέγουμε τα καυσόξυλα, συνεχίζει, που επιθυμούμε και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ξερά. Η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι, το πολύ μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη. Αρκετά καλής ποιότητας καυσόξυλα παράγονται κι από άλλα είδη, π.χ. αείφυλλα πλατύφυλλα (αριά, κουμαριά, φιλύκι) και άλλα οπωροφόρα δέντρα, λ.χ. μηλιά, κερασιά, αμυγδαλιά. Η χρήση ξύλου ακακίας ή καστανιάς (προερχόμενης από δασικές φυτείες) για καυσόξυλα είναι απολύτως αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Το ξύλο της δρυός (ειδικά λευκής δρυός) προτιμάται στις περισσότερες των περιπτώσεων, διότι αφενός μεν δίνει ωραία φλόγα, χωρίς προβλήματα και αφετέρου έχει μεγάλη διάρκεια καύσης», ενώ μεγάλο ρόλο, σύμφωνα με τον κ. Μαντάνη, παίζει και η διαθεσιμότητα των καυσόξυλων. Έτσι, εξηγεί, στα νησιά μας συνηθίζεται η ελιά, ενώ στις περιοχές που γειτονεύουν με την οροσειρά της Πίνδου, η οξιά συναγωνίζεται τις δρύες. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται και στην αποθήκευση των καυσόξυλων τόσο στον τρόπο στοίβαξης όσο και στο μέρος της αποθήκευσής τους. Είναι κανόνας ότι τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο έτη και έχουν πλήρως ξηραθεί. Τα ξύλα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 20%. Δεν είναι σωστό να αγοράζουμε ‘υγρά’ καυσόξυλα, ιδίως μέσα στο καταχείμωνο, βλ. η υγρασία τους τότε μπορεί να ξεπερνά και το 50%, δηλ. με πολύ νερό, δεν παραλείπει επίσης να τονίσει.
[inline_article order=”1″]
Ποια είναι τα μέτρα προστασίας και τι πρέπει να θυμόμαστε για το τζάκι;
Όταν μιλάμε για τζάκι και καύση, μιλάμε για φωτιά μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται, επισημαίνει ο κ. Μαντάνης. Συνεπώς, προσθέτει, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Για λόγους ασφάλειας αλλά και καλύτερης απόδοσης, να προτιμούνται τα τζάκια με κλειστή εστία. Το σπινθηροβόλημα του τζακιού είναι σίγουρα ευχάριστο και ρομαντικό, αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα χαλιά, τις μοκέτες, τα έπιπλα και το σπίτι μας!
Το τρίξιμο των καυσόξυλων και το «σκάσιμό» τους προκαλούν εκσφενδονισμό αναμμένων κομματιών, γι’ αυτό καλό είναι να προστατεύουμε το σαλόνι και το καθιστικό μας από τη φωτιά τοποθετώντας ειδικό τζάμι ή και πλέγμα για προστασία. Δεν αφήνουμε ποτέ χωρίς επίβλεψη το τζάκι, ειδικά αυτό με ανοιχτή εστία. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να αποφεύγεται η καύση παλιών επίπλων ή παλιών μοριοπλακών, ινοπλακών (MDF), κόντρα-πλακέ ή επενδεδυμένων με ‘μελαμίνες’ προϊόντων, διότι περιέχουν συνθετικά υλικά και χημικές ουσίες που παράγουν τοξικές αναθυμιάσεις και επικίνδυνα καυσαέρια όταν καίγονται. Για να καταλήξει: «Τα πεύκα πρέπει να αποφεύγονται σαν κύρια καυσόξυλα, διότι είναι πολύ εύφλεκτα, και επικίνδυνα για ανεξέλεγκτη καύση», καταλήγει ο ίδιος.
Ροή Ειδήσεων
03/05/2024 | 23:14
Καιρός Πάσχα: Βροχές το Μεγάλο Σάββατο, αλλά με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες το ψήσιμο του οβελία
03/05/2024 | 22:26
Μπάμπης Στόκας: «Δεν θα συνεργαζόμουν με τράπερ, χυδαίος και ελαφρύς ο στίχος τους»
03/05/2024 | 22:19
Βούλα: Βίντεο ντοκουμέντο από τη θανατηφόρα παράσυρση της 72χρονης από δύο μηχανές
03/05/2024 | 22:06
Αποκάλυψη στενής συνεργάτιδας της Κέιτ και του Ουίλιαμ: Περνούν μια κόλαση μετά τη διάγνωση με καρκίνο
03/05/2024 | 21:56
Σπέτσες: Η στιγμή της πρόσκρουσης της θαλαμηγού που την «πήρε» ο αέρας – Δείτε εικόνες
03/05/2024 | 21:40
Χανιά: Στην ακολουθία του Επιταφίου η Ντόρα Μπακογιάννη με τα εγγόνια της και τον Ισίδωρο Κούβελο
02/05/2024 | 10:07
Μαλλιά κουβάρια στον αέρα της ΕΡΤ: «Όποτε κατέβηκα, εκλέχτηκα! Εσείς δεν εκλεγήκατε ποτέ με σταυρό»
02/05/2024 | 08:12
Greek Mafia: Αυτοί είναι οι συλληφθέντες για εμπρησμούς και δολοφονίες – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους
02/05/2024 | 11:40
Σίσσυ Χρηστίδου για τη σχέση της με την σύντροφο του γιου της – «Είναι μαζί ενάμιση χρόνο»
02/05/2024 | 07:43
Τροχαίο στην Πειραιώς: Πώς έγινε η παράσυρση των πέντε πεζών – 5 ετών το παιδί που διασωληνώθηκε
02/05/2024 | 12:22
Δημήτρης Κόκοτας: Συγκινεί η σύζυγος του, Κατερίνα – «Νιώθω ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν, σαν να μην έχουν γίνει»
02/05/2024 | 10:53
Tv Queen: Η Χριστίνα έβαλε τα κλάματα στην Έλενα Χριστοπούλου – «Άφησα την σχολή μου για να έρθω εδώ»
02/05/2024 | 11:07
Μαρινάκης για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το «Μάτι»: O κ.Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ’ επανάληψη
02/05/2024 | 08:30