Αθήνα

26 oC

βροχοπτώσεις μέτριας έντασης

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η Audi παρουσιάζει το Q5 Sportback

OPINION

Γιατί απέτυχε η Pizza Hut

Νομίζω έχει ενδιαφέρον η συζήτηση που γίνεται για την Pizza Hut.

Δείτε επίσης

Καιρός Παρασκευής: Μέχρι τους 41 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος
Πλοίο με 16 θετικούς στον κορονοϊό ναυτικούς έξω από το λιμάνι του Πειραιά

Ή μάλλον ελαφρά διάθεση με την οποία αντιμετωπίζεται η αποχώρηση της αλυσίδας είναι χαρακτηριστική της αποτυχίας του brand.

Δεν είναι η πρώτη αμερικάνικη αλυσίδα που αποτυγχάνει. Ας μην ξεχνάμε μεταξύ άλλων την δραματική αποτυχία των McDonalds που απέτυχαν πλήρως στην χρυσή εποχή των fast food να νικήσουν τα Goodys. Κάτι που απασχόλησε ακόμα και τον επί γης θεό του Marketing, Philip Kotler.

Γενικά πολλοί από τους λόγους που απέτυχε η αλυσίδα έχουν σταχυολογηθεί από αρκετούς χρήστες εδώ των κοινωνικών δικτύων.

Ισχυρή κουλτούρα φαγητού, προΰπαρξη ταχυφαγείων, σουβλάκι ως μια εναλλακτική κλπ. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η πίτσα ήρθε πρακτικά στην Ελλάδα κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 70 ήταν Καναδέζικου και Αμερικάνικου τύπου από ελληνοαμερικάνους (παραδόξως η Ιταλική επιρροή ήταν μηδενική). Οπότε το προϊόν της Pizza Hut ήταν ελάχιστα διαφοροποιημένο από τις πίτσες που έβρισκες σε κάθε γειτονιά – πολλές μάλιστα ίσως ήταν καλύτερες στην ίδια ή και φθηνότερη τιμή. Σε όλο αυτό το πλαίσιο οι όποιες ενέργειες marketing εστίαζαν ξανά και ξανά στο πόσο wow ήταν το Brand σε μια premium λογική.

Σε αντιδιαστολή αξίζει να σημειωθεί η επιτυχία της Dominos η οποία όμως προσφέρει χειροπιαστά συγκριτικά πλεονεκτήματα (πιο ιδιαίτερες γεύσεις, ταχύτητα στη διανομή, σταθερή ποιότητα και καλά οικονομικά “πακέτα”).

Το γενικό πάντως συμπέρασμα είναι ότι τα παγκόσμια Brands αν και συχνά προσφέρουν μια δυναμική, μπορούν κάλλιστα σε κάποιες αγορές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και τα ίδια τους τα χαρακτηριστικά να αποτελούν τροχοπέδη για οποιαδήποτε προοπτική. Η αγορές συνεχίζουν δηλαδή σε κάποια επίπεδα να διαφοροποιούνται.

ΥΓ. Προφανώς είναι άσχημο για όσους εργάζονταν εκεί το συμβάν και ναι το Lockdown επιτάχυνε ίσως ήδη μια προδιαγεγραμμένη πορεία.

 

«Το σκοτεινό τέλος του Κυβερνήτη»
Πασοκοποίηση ή σοσιαλδημοκρατία
Ποτοαπαγόρευση
Γιατί οι Millennials είναι οι ήρωες που αξίζουμε, μα και έχουμε ανάγκη;
H Δημοκρατία στην εποχή της πανδημίας
Τα τραίνα που φύγαν αγάπες που μείνανε…