Αθήνα

 

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 10
Γιώργος Λιάγκας για Παπανώτα: «Θα πω κάτι που θα σας σοκάρει και το λέω για πρώτη φορά»

ΥΓΕΙΑ

Διατροφικές ελλείψεις: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η σύγχρονη διατροφή, το γρήγορο και εύκολο φαγητό, το στρες και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη ή και την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Ευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι ο πληθυσμός της Γηραιάς Ηπείρου πάσχει συχνά από ανεπάρκεια βιταμινών D και C, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, σεληνίου, χαλκού και βιταμίνης Β12. Συνήθεις «ύποπτοι» να εμφανίσουν διατροφικές ελλείψεις είναι οι γυναίκες, οι έφηβοι και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα απώλειας βάρους, οι χορτοφάγοι, αλλά και καθένας από εμάς, λόγω του πολύ στρες και της συχνής κατανάλωσης fast food.

Πριν όμως μιλήσουμε για τις συχνότερες διατροφικές ανεπάρκειες, είναι σημαντικό να τις ορίσουμε. Διατροφικές ανεπάρκειες έχουμε όταν το σώμα δεν απορροφά τις απαραίτητες ποσότητες από ένα θρεπτικό συστατικό.

Οι διατροφικές ανεπάρκειες μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, προβλήματα στην πέψη και στο δέρμα, προβλήματα στα οστά, ακόμη και σε άνοια. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, οι διατροφικές ελλείψεις διαλάθουν της προσοχής των ασθενών, αλλά και των γιατρών, καθώς δεν δίνουν συμπτώματα.

Σύγχρονες έρευνες έχουν πλέον αποδείξει ότι oι διατροφικές ελλείψεις μπορούν να αποτελέσουν και αιτία σοβαρών νοσημάτων. Η έλλειψη βιταμίνης D για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση, αλλά έχει συνδεθεί και με την εμφάνιση διαβήτη ή καρκίνου, ενώ η έλλειψη μαγνησίου μπορεί αρχικά να εκδηλώνεται με κόπωση, αϋπνία και κράμπες, αλλά τελικά μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο ή καρδιαγγειακή νόσο.

Η επίλυση λοιπόν των διατροφικών ελλείψεων είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την καθημερινή μας λειτουργία, αλλά και για τη θωράκιση της υγείας μας.

Αναλυτικότερα:

Έλλειψη βιταμίνης D

Η έλλειψη της βιταμίνης D είναι συνηθέστερη από ό, τι πιστεύεται. Μελέτες δείχνουν πως το 50% των ηλικιωμένων και των γυναικών που θεραπεύεται για οστεοπόρωση ίσως παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D. Μία έρευνα (Faustino R. Pérez-López et al., 2012) έδειξε ότι από έλλειψη βιταμίνης D πάσχει το 70% του πληθυσμού της Ευρώπης, ενώ μία άλλη αναφέρεται στην έλλειψη της βιταμίνης με τον όρο «πανδημία» (Cashman K. et al, 2016). Tα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης συνδέονται με την εμφάνιση ραχίτιδας, οστεομαλακίας, οστεοπόρωσης, καταγμάτων, καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη, καρκίνου, λοιμώξεων και νευροεφυλιστικών παθήσεων.

Διάγνωση: Με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις. Η εξέταση της 25-υδροξυβιταμίνης D (που είναι σημαντικό να περιλαμβάνεται στο ετήσιο τσεκ-απ σας) θα ταυτοποιήσει την πιθανή έλλειψη της βιταμίνης D.

Αντιμετώπιση: Η έκθεση στον ήλιο για 15’ 3-4 φορές την εβδομάδα θεωρείται αρκετή για την παραγωγή της βιταμίνης D που έχει ανάγκη ένας άνθρωπος. Σε φάση ανεπάρκειας ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς την κατάσταση είναι μέσω της διατροφής (με τη λήψη ιχθυελαίου, λιπαρών ψαριών όπως ο σολωμός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και οι κρόκοι των αυγών) ή με τη λήψη του κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής.

Έλλειψη ασβεστίου

Η έλλειψη ασβεστίου είναι πολύ συνηθισμένη στις νεαρές γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Το ασβέστιο είναι αναγκαίο για κάθε κύτταρο του οργανισμού –χωρίς αυτό δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι μύες και τα νεύρα- και ακόμη περισσότερο για τα οστά.

Το πρόβλημα με το ασβέστιο είναι πως, όταν υπάρχει έλλειψή του, ο οργανισμός χρησιμοποιεί το ασβέστιο που βρίσκεται αποθηκευμένο στα οστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης. Δυστυχώς, αμερικανική μελέτη έδειξε ότι μόνο το 15% των κοριτσιών στην εφηβεία και μία στις δέκα γυναίκες άνω των 50 ετών λαμβάνουν καθημερινά τις συνιστώμενες ποσότητες ασβεστίου.

Αντιμετώπιση: Αν η έλλειψη ασβεστίου δεν μπορεί να λυθεί διατροφικά (μέσω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, σαρδέλας, σκουροπράσινων λαχανικών), ο γιατρός ίσως συστήσει τη λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου.

Έλλειψη σιδήρου

H σημασία του σιδήρου για την καλή λειτουργία του οργανισμού είναι τεράστια. Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό των αιμοσφαιρίων, ο οποίος προσδένεται στην αιμοσφαιρίνη και μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Γι’ αυτό και μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κούραση, αδυναμία, πεσμένο ανοσοποιητικό, μειωμένη παραγωγικότητα, ακόμη και έλλειψη πνευματικής διαύγειας.

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου, ανεπαρκούς απορρόφησης ή σε περιπτώσεις αυξημένων απαιτήσεων σε σίδηρο όπως στην εγκυμοσύνη ή στην οξεία ή χρόνια απώλεια αίματος. Μία στις τρεις γυναίκες αναπαραγωγικής παραγωγικής ηλικίας για παράδειγμα εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου εξαιτίας της εμμηνορυσίας. Αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου έχουν επίσης οι χορτοφάγοι, ενώ είναι πολύ συχνή και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. H διάγνωση της έλλειψης σιδήρου γίνεται με ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.

Αντιμετώπιση: Αν η ανεπάρκεια δεν μπορεί να λυθεί διατροφικά (μέσω της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, θαλασσινών, πουλερικών, σπανακιού, σταφίδων και φασολιών), τότε συστήνεται η λήψη συμπληρώματος σιδήρου- μάλιστα, η ταυτόχρονη λήψη του με βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφησή του.

Έλλειψη βιταμίνης B12

H βιταμίνη B12 είναι χρήσιμη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μεταφέρουν οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Είναι επίσης σημαντική για τη νευρική και την εγκεφαλική λειτουργία. H έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία –και αυτή με τη σειρά της να προκαλέσει ταχυπαλμία, αϋπνία, ωχρότητα και κόπωση.

Ωστόσο, είναι μια βιταμίνη που δεν συντίθεται από τον οργανισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να λάβει τη συγκεκριμένη βιταμίνη από τις τροφές ή μέσω συμπληρώματος διατροφής. Β12 περιέχουν οι τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, γάλα, αυγά), γι’ αυτό και η συγκεκριμένη διατροφική ανεπάρκεια είναι πολύ συχνή στους χορτοφάγους- υπολογίζεται ότι το 80-90% των χορτοφάγων έχουν έλλειψη βιταμίνης B12.

Έλλειψη μαγνησίου

Πολύ σημαντικό για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, το μαγνήσιο παίζει ρόλο-κλειδί στον οργανισμό καθώς εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, ένας στους δύο ανθρώπους στις δυτικές κοινωνίες δεν λαμβάνει επαρκείς ποσότητες μαγνησίου μέσω της διατροφής του. Η έλλειψη μαγνησίου στις σύγχρονες κοινωνίες αποδίδεται επίσης στην εξάντληση των εδαφών σε μαγνήσιο, στην αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, αλλά και στο στρες- το σώμα μας αποβάλλει μαγνήσιο όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες.

Η έλλειψή του μπορεί να δώσει συμπτώματα όπως οι ταχυκαρδίες, οι κράμπες, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, η κόπωση, η δυσκοιλιότητα, η αϋπνία και οι ημικρανίες, ενώ έχει συσχετιστεί και με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο, η καρδιαγγειακή νόσος και η οστεοπόρωση.

Έλλειψη ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικός για την καλή λειτουργία της γεύσης και της όσφρησής μας, αλλά και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, τα κύτταρα του σώματός μας χρειάζονται τον ψευδάργυρο για την ανάπτυξη και τη διαίρεσή τους. Γιατί η συγκεκριμένη έλλειψη είναι πολύ συχνή; Γιατί αφορά κυρίως τα άτομα που έχουν πολύ άγχος αλλά και τους ηλικιωμένους.

Καθώς η έλλειψη ψευδαργύρου επιδρά στη γεύση κάνει όσους την εμφανίζουν να θέλουν να βάζουν περισσότερο αλάτι ή ζάχαρη στα φαγητά τους.

Η διατροφική διόρθωση της έλλειψης ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση- οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, τα καβούρια, το συκώτι, το κοτόπουλο, και σε μικρότερο βαθμό, τα αυγά, ο αρακάς και οι ξηροί καρποί.

Ροή Ειδήσεων

basket league ertflix img 1021x576 5

27/04/2024 | 17:50

Basket League (5η Αγωνιστική play out): Ντέρμπι οκτάδας στην Πυλαία

27/04/2024 | 17:40

Κόλαφος η Μπέττυ Μαγγίρα για MEGA Καλημέρα: “Γιατί ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει και υπάρχει ένας θυμός;”

27/04/2024 | 17:30

Λ. Αυγενάκης: Κανένα συμφέρον δεν θα σταθεί εμπόδιο στους ελέγχους που κάνουμε στην αγορά
kavafis1

27/04/2024 | 17:20

14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia: Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη

27/04/2024 | 17:10

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα με το ιστιοφόρο Belem – Εντυπωσιακές εικόνες

27/04/2024 | 17:00

Γερμανία: Άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής καλλιεργούμενου ψαριού
ap22326645089689 scaled 1

27/04/2024 | 16:50

Για πρώτη φορά τρεις γυναίκες διαιτητές σε ματς της Serie A

27/04/2024 | 16:40

“Η Ναταλία Γερμανού δεν μου μιλάει! Ήταν να συνεργαστούμε, δεν προέκυψε και μου κρατάει κακία”

27/04/2024 | 16:30

Τράπεζες: Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα την 1η Μαΐου 2024
via gynaikes

27/04/2024 | 16:20

Αυστραλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας σε όλη τη χώρα – «Επιδημία» τη χαρακτήρισε ο Α. Αλμπανέζι

27/04/2024 | 16:13

Χούλιγκαν: Συνεχίζονται οι απολογίες – Προφυλακιστέος ένας 31χρονος εκ των ηγετικών στελεχών – Τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι

27/04/2024 | 16:10

ΠτΔ: Έκανε στον σταθμό του μετρό «Grecia» στο Σαντιάγο τα αποκαλυπτήρια αντιγράφου αγάλματος από το Μουσείο της Ακρόπολης
sacca

27/04/2024 | 16:00

Candy Crush: Έτσι θα γίνετε εκατομμυριούχοι- Παίξτε το εθιστικό παιχνίδι

27/04/2024 | 15:50

Στην Ριέκα η Βουλιαγμένη για να “σφραγίσει” την πρόκριση στο Final-4

27/04/2024 | 15:40

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος: Σαν βόμβα έσκασε ο χωρισμός
Ερευνητές στοχεύουν στην ανάπτυξη εμβολίου για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
adult 4402808 1280
Καρκίνος του μαστού: Οι επιζώντες διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου
wuhan institute of virology main entrance 1
ΑΡ: Η Κίνα σταμάτησε τις έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού (long read)
«Ανησυχητικά» τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά ηλικίας 11-15 ετών
giatros 200923
ΙΣΑ: Ζητά την άμεση θεσμοθέτηση της δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να ασκούν έργο στο ΕΣΥ
aimorofilia 240424
Αιμορροφιλία: Ελπίδα από τις γονιδιακές θεραπείες