Ελκώδης κολίτιδα: H χρόνια ασθένεια εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός | TheCaller Ελκώδης κολίτιδα: H χρόνια ασθένεια εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός - TheCaller

Αθήνα

29 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία που τράβηξε η Καρολάιν πριν τη σκοτώσει ο πιλότος

ΥΓΕΙΑ

Ελκώδης κολίτιδα: H χρόνια ασθένεια εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σίνζο Άμπε, εξηγώντας πως επιδεινώθηκε η ελκώδης κολίτιδα, η χρόνια ασθένεια από την οποία πάσχει.

Δείτε επίσης

Γιώργος Βούρος: Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης- Eίχε υποστεί ακρωτηριασμό του ποδιού του
Κορονοϊός – Βόλος: Αθώος τελικά ο 71χρονος για το γλέντι αρραβώνων με τους 150 καλεσμένους

Ο Άμπε διευκρίνισε πως η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται γύρω στα μέσα του περασμένου μήνα και πως δεν θέλει το γεγονός αυτό να έχει αντίκτυπο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Μάλιστα η κατάσταση της υγείας του είναι τόσο κακή, που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να του επιτρέψει να περιμένει έως ότου επιλεγεί ο διάδοχός του.

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;
Όπως γράφει ο Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Κωνσταντίνος Ζαβός, η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονή του εντέρου που προκαλεί διάρροια, πόνο στην κοιλιά, και αιματηρές κενώσεις. Αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν επειδή το παχύ έντερο εμφανίζει φλεγμονή και έλκη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας;
Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας δυνατόν να είναι ήπιας ή σοβαρής μορφής, και είτε εμφανίζονται μία φορά είτε παρουσιάζονται με εξάρσεις και υφέσεις. Πιθανά συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνουν:

Διαρροϊκές κενώσεις 10 ή περισσότερες φορές την ημέρα
Αιματηρές κενώσεις
Αιμορραγία από το ορθό
Παρουσία βλέννης στα κόπρανα
Κράμπες στην κοιλιά
Πυρετό
Απώλεια βάρους
Οίδημα και πόνο στα ισχία και στα γόνατα
Οίδημα και πόνο στα μάτια, το δέρμα, ή τους πνεύμονες

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για την ελκώδη κολίτιδα;
Ναι. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας. Οι γαστρεντερολόγοι διενεργούν εξετάσεις που ονομάζονται «σιγμοειδοσκόπηση» (ελέγχεται μόνο το αριστερό παχύ έντερο) ή «κολονοσκόπηση» (ελέγχεται ολόκληρο το παχύ έντερο). Για τις εξετάσεις αυτές, ο γαστρεντερολόγος τοποθετεί ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα μέσα στο ορθό (το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου) και το προωθεί έως το τυφλό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου στη δεξιά κάτω κοιλία). Ο σωλήνας διαθέτει κάμερα η οποία συνδέεται με εξωτερική οθόνη, έτσι ώστε να γίνει έλεγχος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Ο σωλήνας διαθέτει επίσης κανάλια μέσα από τα οποία περνάνε εργαλεία (λαβίδες) με τα οποία λαμβάνονται δείγματα ιστού (βιοψίες) που ελέγχονται κάτω από το μικροσκόπιο. Άλλες εξετάσεις δυνατόν να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες ή άλλες απεικονιστικές μεθόδους.Επίσης υπάρχουν δείκτες στο αίμα και τα κόπρανα που χρησιμοποιούνται στη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οι σημαντικότεροι από αυτούς τους δείκτες είναι η C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η καλπροτεκτίνη κοπράνων και η λακτοφερρίνη κοπράνων. Το μειονέκτημα αυτών των δεικτών είναι ότι έχουν κυμαινόμενη ευαισθησία και ειδικότητα στη διάγνωση της φλεγμονής στο έντερο. Η CRP του αίματος έχει χαμηλή ευαισθησία 0,49 και υψηλή ειδικότητα 0,92. Η καλπροτεκτίνη κοπράνων έχει ευαισθησία 0,88 και ειδικότητα 0,73. Η λακτοφερρίνη κοπράνων έχει ευαισθησία 0,82 και ειδικότητα 0,79. Συνεπώς οι 3 αυτοί δείκτες θα πρέπει να συνεκτιμώνται και φυσικά η επιβεβαίωση της νόσου θα πρέπει να τίθεται πάντοτε με κολονοσκόπηση και με βάση και την κλινική εικόνα του ασθενούς.

Τα συμπτώματά σας ενδεχομένως να βελτιωθούν εάν:

-Αποφύγετε τρόφιμα όπως: α. γάλα, γιαούρτι, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, β. καφές, τσάι, σόδα, και άλλα τρόφιμα που έχουν καφεΐνη, γ. αλκοόλ, δ. φρούτα και χυμοί, δ. τηγανητά, λιπαρά και πικάντικα, ε. ψωμί ολικής αλέσεως και πολύσπορο, στ. καρυκεύματα (όπως κέτσαπ ή μουστάρδα) και σάλτσες, ζ. ορισμένα λαχανικά, όπως λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι, η. κόκκινο κρέας, θ. φασόλια, και ι. τεχνητές χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης και γλυκαντικά.
-Αποφύγετε παυσίπονα, όπως η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε παυσίπονο, μπορείτε να λάβετε παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Apotel).
-Όταν ξεκινήσετε ειδική δίαιτα, ο γαστρεντερολόγος θα σας χορηγήσει ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα και συμπλήρωμα φυλλικού οξέος. Εάν σταματήσετε να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, θα πρέπει να λάβετε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D. Αυτά τα συμπληρώματα θα αναπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά που πιθανόν να λείπουν από τη διατροφή σας. Δείτε και το σχετικό κεφάλαιο της διατροφής/δίαιτας των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου στο peptiko.gr.

Πώς αντιμετωπίζεται η ελκώδης κολίτιδα;
Υπάρχουν φάρμακα που βελτιώνουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας δυνατόν να συνταγογραφήσει:

-Φάρμακα που τοποθετείτε απευθείας στο ορθό (υποκλυσμοί), τα οποία αντιμετωπίζουν την ήπια φλεγμονή σε τοπικό επίπεδο. Τα κλύσματα αυτά απαιτείται να λαμβάνονται επί 3 εβδομάδες προκειμένου να ξεκινήσουν να αποδίδουν αποτελέσματα.
-Φάρμακα που λαμβάνετε από το στόμα ως χάπια ή κόκκους.
-Στην έξαρση της νόσου χορηγείται συνήθως κορτιζόνη, είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια, σε διάφορες μορφές (υδροκορτιζόνη, πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη, μεθυλ-πρεδνιζολόνη). Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι γαστεντερολόγοι είναι η αντιστοιχία της κορτιζόνης από τη μια μορφή στην άλλη. Υπολογίστε αυτόματα τα mg της κορτιζόνης από τη μια μορφή στην άλλη κάνοντας κλικ εδώ.
-Σε πιο σοβαρής μορφής ελκώδη κολίτιδα χορηγούνται ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα παρέχοντας προστασία του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Τα φάρμακα αυτά είναι η 6-μερκαπτοπουρίνη και η αζαθειοπρίνη.
-Βιολογικοί παράγοντες (anti-TNF, anti-integrin)
-Στην πλειονότητα των ασθενών, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες εβδομάδες θεραπείας.

Ο γαστρεντερολόγος μου πρότεινε να μπω σε βιολογικό παράγοντα. Τι εξετάσεις θα χρειαστεί να κάνω προηγουμένως;
Οι βιολογικοί παράγοντες είναι ουσίες που παράγονται φυσιολογικά στον οργανισμό μας αλλά για την θεραπεία των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου παράγονται με βιομηχανικό τρόπο και χορηγούνται υπό μορφή ορού ή υποδόριων ενέσεων στους ασθενείς που τους χρειάζονται. Οι βιολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν ειδικά αντισώματα έναντι του παράγοντα νέκρωσης του όγκου-α (anti-TNF-α / Remicade, Humira, Cimzia). Πρόσφατα έχει βγει ένας νέος βιολογικός παράγοντας έναντι της α4β7-ιντεγκρίνης (vedolizumab, Entyvio). Ο παράγοντας αυτός χρησιμοποιείται επί αποτυχίας των βιολογικών παραγόντων έναντι του TNF-α.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ECCO) εξέδωσε λίστα με τις απαραίτητες εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί κάθε ασθενής που πρόκειται να τεθεί σε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των λοιμώξεων. Μπορείτε να κατεβάσετε τη λίστα κάνοντας κλικ εδώ. UPDATE 2018! Μπορείτε να κατεβάσετε τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) της ECCO για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου εδώ1 και εδώ2.

Είναι το χειρουργείο απαραίτητο;
Η χειρουργική επέμβαση στην ελκώδη κολίτιδα είναι απαραίτητη όταν τα φάρμακα και οι αλλαγές στη διατροφή δεν αποδίδουν αποτελέσματα. Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων: Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του παχέος εντέρου, του ορθού και του πρωκτού. Οι ασθενείς αυτοί δεν μπορούν να αποβάλουν στη συνέχεια τα κόπρανά τους από το ορθό, αλλά από κολοστομία, δηλαδή από μια τρύπα στην κοιλιά τους. Μια πλαστική σακούλα εφαρμόζεται με αυτοκόλλητο στο πρόσθιο μέρος της κοιλιάς και συλλέγει τα κόπρανα από το στόμιο του εντέρου. Xειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μόνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Μετά από αυτή την χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός επανασυνδέει το έντερο με τον πρωκτό. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση μπορούν να αποβάλλουν τα κόπρανα με τον συνήθη τρόπο.

Έχω ελκώδη κολίτιδα. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ελκώδης κολίτιδα δεν επηρεάζει την γονιμότητα. Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, ενημερώστε τον γαστρεντερολόγο σας πριν αρχίσετε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Ο γαστρεντερολόγος θα σας παρέχει πληροφορίες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και πιθανόν θα τροποποιήσει την θεραπεία σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας ενδεχομένως να μην είναι ασφαλή για το έμβρυο.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι πιο συχνή σε οικογένειες στις οποίες κάποιο μέλος πάσχει ήδη από ελκώδη κολίτιδα. Έτσι, εάν είστε ασθενής με ελκώδη κολίτιδα, ο γιος ή η κόρη σας έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει τη νόσο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Πηγή: peptiko.gr

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Το νέο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη και η εμμονή της Τουρκίας στις προκλήσεις – Οι προϋποθέσεις για διάλογο Αθήνας-Άγκυρας

Ζώδια: Ημερήσιες προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Καιρός: Ανεβαίνει σήμερα η θερμοκρασία

Ροή Ειδήσεων

22/06/2021 | 22:05

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,6 εκατ. ευρώ – Κλήρωση 2301

22/06/2021 | 21:58

Στην ίδια πτέρυγα των φυλακών με τον Φουρθιώτη ο 32χρονος πιλότος – Με ποιους θα είναι στο κελί

22/06/2021 | 21:32

Λεωφόρος Συγγρού: Άγνωστος ανέβηκε στον 8ο όροφο κτιρίου και έπεσε στο κενό (vid)

22/06/2021 | 21:11

Εξώδικο Παρασκευόπουλου σε Ρωμανό για τα περί αποφυλάκισης του 35χρονου βιαστή στα Πετράλωνα

22/06/2021 | 20:52

Η Μαριάννα Λάτση σε μια σπάνια φωτογραφία με τον πατέρα της το 1973

22/06/2021 | 20:43

Η εγκληματικότητα «αχίλλειος πτέρνα» για την κυβέρνηση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

22/06/2021 | 20:28

Θεσσαλονίκη: Ανείπωτος θρήνος στην κηδεία της 14χρονης που πέθανε μετά από επέμβαση – Ξέσπασε ο ιερέας πατέρας της

22/06/2021 | 20:14

Γλυκά Νερά: Η πρώτη δήλωση του 32χρονου πιλότου στις κάμερες! «Μια μεγάλη συγγνώμη» (vid)

22/06/2021 | 19:45

Φονικό στα Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος-Στη γυναικεία πτέρυγα του Κορυδαλλού

22/06/2021 | 19:39

Δημοσκόπηση Alco: 12,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Εγκληματικότητα και Εργασιακό «αγκάθια» για την κυβέρνηση

22/06/2021 | 19:21

Θεοδωρίδου: Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ανοσία στη β’ δόση – Θα κάνουμε και τρίτη;

22/06/2021 | 19:12

Εμβόλια: Μειώνεται η «ποινή» για κάποιον που θα αλλάξει 3 φορές το ραντεβού-Όλα τα εμβόλια διαθέσιμα

22/06/2021 | 18:59

Σταύρος Δογιάκης: Το σημείο που βρέθηκε η σορός του – Αναγνωρίστηκε από συγγενή του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

22/06/2021 | 18:51

Στρατηγική συνεργασία Lamda Development και Fourlis για την ανάπτυξη Retail Park εντός του Ελληνικού

22/06/2021 | 18:40

Γλυκά Νερά: Γεωργιανός κρατούμενος καταγγέλλει ότι τον βασάνισαν αστυνομικοί για να ομολογήσει το έγκλημα
Εμβολιάστηκα, χρειάζεται μετά να κάνω και τεστ αντισωμάτων για να δω αν το εμβόλιο «δούλεψε»; Τι λένε οι επιστήμονες
Μόσιαλος: Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό
Κορονοϊός – Γραβάνης προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα το φθινόπωρο θα σας αφορά αποκλειστικά
Κορονοϊός – Έρευνα: Τα mRNA εμβόλια δεν βλάπτουν το ανδρικό σπέρμα – Τι λέει ο Μόσιαλος
«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Η τροχιά των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αφρική είναι «πάρα πολύ ανησυχητική»
«Βράζει» από τον κορονοϊό η Αφρική