Αθήνα

 

24 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

greekmafia 020524
Greek Mafia: Αυτοί είναι οι συλληφθέντες για εμπρησμούς και δολοφονίες – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους

ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

Γένους θηλυκού οι τροφικές διαταραχές! Μέχρι ποια ηλικία θεραπεύονται πλήρως;

Αυτό που νοσεί κατά κόρον τόσο στη βουλιμία όσο και στη νευρική ανορεξία είναι ο εγκέφαλος για αυτό και πλέον οι ειδικοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα από μέσα προς τα έξω και όχι το ανάποδο, αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η pρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών Μαρία Τσιάκα, ψυχολόγος εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές.

«Κατανοώντας πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μπορούμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τους ασθενείς μας, προτρέποντας τους σε σωστή λήψη τροφής, η οποία όμως είναι δομημένη και δοσολογημένη, όπως ακριβώς η ινσουλίνη στους διαβητικούς. Δηλαδή διαμορφώνονται ειδικοί συνδυασμοί, για να μπορέσουν να παραχθούν συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη, προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά ο εγκέφαλος.

Η κ. Τσιάκα μιλάει στο Πρακτορείο Fm με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αύριο Κυριακή στην Αθήνα, με τίτλο «Αλήθεια Ξέρεις;». Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές που διανύουμε.

Η νόσος δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία αλληλεπίδραση γονιδιακών παραγόντων με περιβαλλοντικούς, αναφέρει η κ. Τσιάκα, επισημαίνοντας ότι τα νεότερα δεδομένα που έχουν αρχίσει να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται από το 2006, βασίζονται πάρα πολύ στη νευροβιολογία του εγκεφάλου. «Η διατροφική διαταραχή δεν είναι καθαρά ψυχιατρική νόσος, με την έννοια την οποία μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Παίζει ρόλο η κληρονομικότητα, τα γονιδιακά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Πχ η τελειομανία είναι γονιδιακό χαρακτηριστικό, το παίρνουμε από τους συγγενείς μας. Η επιμονή, η αποφασιστικότητα, το άγχος, η ανταγωνιστικότητα, η παρορμητικότητα, η εσωστρέφεια. Αυτά είναι γονιδιακά χαρακτηριστικά προσωπικότητας και αν κάποιος βρεθεί σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπως αυτό που ζούμε που ενισχύει τη δίαιτα και την αλλαγή στο σώμα, αν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, οι πιθανότητες να νοσήσει αυξάνονται. Αν δεν τα έχει, μπορεί απλά να παραμένει σε μία δυσλειτουργική σχέση με την τροφή χωρίς όμως να νοσήσει».

Υπάρχει μία δυσκολία στην ερμηνεία της νόσου. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και δυστυχώς η πλειονότητα του κόσμου δεν γνωρίζει ποια είναι η πραγματική φύση της νόσου, λέει η κ. Τσιάκα αναφερόμενη τόσο στη βουλιμία όσο και στην ανορεξία. «Είναι πλέον αποδεδειγμένο από έρευνες, ότι ο εγκέφαλος είναι ΄΄τυφλός΄΄ σε κάποια σημεία, όσον αφορά και τις δύο διαταραχές. Οπότε ο ασθενής δεν μπορεί να ερμηνεύσει ακριβώς αυτά τα οποία αντιλαμβάνεται, από το περιβάλλον, αλλά και από το ίδιο του το σώμα. Δυσκολεύεται πάρα πολύ να τα επεξεργαστεί και να λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτουργεί οιοσδήποτε δεν πάσχει από διατροφική διαταραχή».

Τι συμβαίνει δηλαδή όταν τα άτομα δεν βλέπουν στον καθρέφτη τους την πραγματική τους εικόνα στην περίπτωση της ανορεξίας; Αυτό που συμβαίνει ονομάζεται ανοσογνωσία κι έχει να κάνει με τον εγκέφαλο λέει η κ. Τσιάκα: «Ο εγκέφαλος αδυνατεί να αναγνωρίσει αυτό το οποίο του συμβαίνει. Κάποιος που έχει καρκίνο, όταν βλέπει κάποια σημάδια πάει στο γιατρό για να το διερευνήσει περαιτέρω. Δυστυχώς στη ανορεξία αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθότι έχει βρεθεί σε μελέτες ότι πλήττονται 9 σημεία του εγκεφάλου στην ανορεξία. Τα σημεία αυτά είναι κομβικά καθότι αφορούν τον τρόπου που επικοινωνούμε με το περιβάλλον, τη λήψη αποφάσεων, τα πλάνα, τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την τροφή (αν νιώθουν κορεσμό ή πείνα δεν έχουν σχέση με ψυχολογικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι καθαρά βιολογικά). Ο λόγος που υπάρχει η διαστρέβλωση της εικόνας δεν έχει ψυχολογικό υπόβαθρο. Είναι καθαρά βιολογικό, γιατί αφορά την υπερδιέγερση του βρεγματικού λοβού στον εγκέφαλο, που συνδέεται πάρα πολύ με την αντίληψη που έχουμε για το θέμα μας.

[inline_article order=”1″]

Σύμφωνα με την κ. Τσιάκα τόσο η βουλιμία, όσο και η ανορεξία έχουν να κάνουν με τα οιστρογόνα γι’ αυτό και πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες. «Για παράδειγμα αν μία έφηβη περιορίσει το φαγητό, μειώνεται αυτομάτως το λίπος, άρα μειώνονται τα οιστρογόνα, άρα αν έχει γονιδιακή προδιάθεση θα νοσήσει», λέει.

Σε ερώτηση για το πότε η νόσος αντιστρέφεται πλήρως η κ. Τσιάκα απαντά: «Αν κάποιος αποταθεί σε ειδικό πριν την ηλικία των 25, ακόμη και αν είναι πολλά χρόνια στη νόσο, θα του πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά μπορεί να κάνει πλήρη αποκατάσταση. Κι ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι τα 25. Σε μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει βελτίωση, αλλά όχι πλήρης αποκατάσταση».

Ροή Ειδήσεων

ap17123416722249

03/05/2024 | 14:30

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

03/05/2024 | 14:20

Όστιν για Νίγηρα: Τα στρατεύματα της Ρωσίας δεν έχουν πρόσβαση σε αμερικανικές δυνάμεις ούτε εξοπλισμό στη Νιαμέ

03/05/2024 | 14:19

Προβλήματα σε δρομολόγια ταχυπλόων στον Αργοσαρωνικό λόγω των ανέμων
5888342 scaled 1

03/05/2024 | 14:19

Πυρκαγιά στην Αγία Τριάδα Βοιωτίας: Σπεύδει και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

03/05/2024 | 14:18

Στην Κέρκυρα ο Στ. Κασσελάκης – «Oι πολίτες πρέπει να πιστέψουν ξανά στην πολιτική» δήλωσε στο Euractive

03/05/2024 | 14:10

ΕΛ.ΑΣ.: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει πλήθος κλοπών σε Αργολίδα και Αττική 
aeroplano1

03/05/2024 | 14:00

Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου λόγω ενός ζευγαριού – Ζητωκραύγαζαν οι επιβάτες [βίντεο]

03/05/2024 | 13:50

«Έδεσε» στην Κρήτη το «Σάρλ ντε Γκολ» – Το πυρηνοκίνητο γαλλικό αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στο Μαράθι μέχρι τις 7 Μαΐου

03/05/2024 | 13:30

Γκίκας Μαγιορκίνης: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει, προς το παρόν, πανδημία ο ιός της γρίπης των πτηνών
ap24123593377542

03/05/2024 | 13:20

Χάος στα αμερικάνικα πανεπιστήμια: Η αστυνομία απομακρύνει με τη βία διαδηλωτές – Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

03/05/2024 | 13:10

Οι ταινίες της εβδομάδας: Αράχνες, γάτες, ρόδια και κασκαντέρ κάνουν λιτανεία στους κινηματογράφους

03/05/2024 | 13:00

Συνταξιοδότηση οφειλετών ΕΦΚΑ: Απεγκλωβίζονται όσοι έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ
mitsotakis kyriakos

03/05/2024 | 12:50

Στην Τήνο για το Πάσχα ο πρωθυπουργός – Η επιστροφή στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας

03/05/2024 | 12:45

Βόρεια Ήπειρος: Ανακρίνουν τρεις για τον θάνατο του ζευγαριού των ηλικιωμένων Ελλήνων στη Δρόπολη

03/05/2024 | 12:40

Ανάσταση μέσα σε έναν πανέμορφο κρατήρα – Δείτε που βρίσκεται το πιο ξεχωριστό εκκλησάκι της Ελλάδας (Βίντεο)
ΜΥΚΗΤΕΣ ΝΥΧΙΩΝ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Καίτη Φίνου: Η απάντηση για την εκταφή του Στάθη Ψάλτη – «Έγιναν πράγματα εν αγνοία πολλών»
Τι προκαλεί την στυτική δυσλειτουργία στους άντρες;
Bluestone τι είναι;
Πώς να χάσετε βάρος γρήγορα
Πρόωρη εκσπερμάτιση: Θεραπεια, Αιτίες