ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ
Γνωστά είναι τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος σε σχέση με το αγελαδινό και πλέον, υπάρχουν αρκετές κλινικές έρευνες που πιστοποιούν ότι είναι και υποαλλεργικό.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών. Στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 4.5 εκατομμύρια (Η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία με 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ). Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος, του οποίου η καταγωγή είναι από τα Τρίκαλα, αγνοούν τις ευεργετικές ιδιαιτερότητες του γίδινου γάλακτος ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα τροφικών αλλεργιών που σχετίζονται με την κατανάλωση αγελαδινού γάλατος.
Η δυσανεξία και η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα απασχολεί παιδιάτρους και γονείς. Σε σύγκριση με το αγελαδινό, προσθέτει, το γίδινο γάλα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά όπως υψηλή πεπτικότητα και υποαλλεργικότητα και σημαντικός αριθμός επιστημόνων το συνιστά για άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι 40%-100% των ατόμων που είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα μπορούν να καταναλώσουν γίδινο γάλα χωρίς πρόβλημα.
Ειδικότερα, εξηγεί ο κ. Αρσένος, βρέφη με προβλήματα στο γαστρεντερικό εξαιτίας του αγελαδινού γάλακτος, θεραπεύτηκαν μετά από κατανάλωση γίδινου. Η εστίαση πλήθους ερευνητών διεθνώς στις ευεργετικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος δίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, σταδιακά προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν που η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή και προοπτικές ανάπτυξης, για να διευκρινίσει:
«Αυτό αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εμπλεκομένων στην παραγωγή και μεταποίηση του γίδινου γάλακτος στη χώρα. Τα πρώτα βήματα έγιναν με την είσοδο στην αγορά παστεριωμένου γίδινου γάλακτος αλλά και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων αποκλειστικά από γίδινο γάλα».
[inline_article order=”1″]
Όσον αφορά το μέλλον; Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος «το μέλλον απαιτεί βιώσιμες εκτροφές για παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος και ενσωμάτωση καινοτομιών σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης όπως για παράδειγμα η παραγωγή σκόνης από γίδινο γάλα για βρέφη, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο γίδινο γάλα στην Ευρώπη».
Τα οφέλη του
*Η καζείνη του κατσικίσιου γάλακτος είναι πιο διαλυτή από του αγελαδινού, γι’αυτό και απορροφάται πιο εύκολα. Η καλύτερη απορρόφηση προσδιορίζει και την καλύτερη ποιότητα.
*Χωνεύεται εύκολα λόγω της σύστασης του
*Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και κυστική ίνωση
*Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.
Ροή Ειδήσεων
07/05/2024 | 23:40
Αλέγκρι: «Το ποδόσφαιρο είναι μοχθηρό, μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλεις»
07/05/2024 | 23:30
Αλέξανδρος Τσουβέλας: “Μου εύχονται συχνά να πεθάνω στο διαδίκτυο, ξεκατινιάζομαι κανονικά”
07/05/2024 | 23:22
Eurovision 2024 – Βίντεο: «Φωτιά» στην σκηνή έβαλε με την εκρηκτική της εμφάνιση η Ελένη Φουρέιρα
07/05/2024 | 23:20
ΝΒΑ: Στα ημιτελικά της Ανατολής οι Νικς κόντρα στους Πέισερς μετά τη νίκη επί των Μπακς – Άδοξο τέλος για την ομάδα του Αντετοκούνμπο
07/05/2024 | 23:00
Η Κατερίνα Ζαρίφη αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Αντίο σε αυτό το πολύ ξεχωριστό πλάσμα»
07/05/2024 | 22:53
Eurovision 2024 – Χαμός με τη “μάγισσα” της Ιρλανδίας: “Χριστέ και Παναγία πάμε σε διάλειμμα για ένα τρισάγιο”
07/05/2024 | 22:45
Γιώργος Θεοφάνους για τους One στη Eurovision: “Θα το πω για πρώτη φορά… φοβήθηκαν”
07/05/2024 | 08:14
Κασσελάκης: Έκλαιγα για ώρες όταν μίλησα στη μητέρα μου για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου
07/05/2024 | 08:36
Δάφνη Καραβοκύρη: «Η μητέρα μου νόσησε με καρκίνο και το αλκοόλ ήταν η σανίδα σωτηρίας της»
07/05/2024 | 09:58