Αθήνα

18 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παντρεύτηκε ο Κώστας Σλούκας την εντυπωσιακή σύντροφό του (ΕΙΚΟΝΕΣ)

OPINION

After Σαντάμ & Καντάφι, Ερντογάν

Γλυκύτατη η εξουσία. Μεθυστική, ηδονική. Υποσυνείδητη επικυριαρχία απέναντι σε άλλους, πρόσφορη για οικονομική, πολιτική, ψυχική και σωματική ανάταση.

Δείτε επίσης

Ρόδος: Η μοιραία βουτιά στην πισίνα που άφησε τον Νίκο παράλυτο και η ιστορία αγάπης που συγκλονίζει
ΑΣΟΕΕ: Κλείνει το πανεπιστήμιο έπειτα από την επίθεση στον Πρύτανη με απόφαση της Συγκλήτου

Ιδιαιτέρως στο νεοκαπιταλιστικό σύστημα, η δυνατότητα ικανοποίησης κάθε υλικής απόλαυσης διά της εξουσίας θέλγει την πλειονότητα των ανθρώπων.

Την απόλυτη αυτή εξουσία βίωσαν ηγέτες και ηγετίσκοι. Την πρόσκαιρη, ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας, ηδονή της εξουσίας γεύτηκαν και ο Σαντάμ με τον Καντάφι. Καθοδηγούμενοι από τη Δύση, ανέλαβαν ως επαναστάτες να απελευθερώσουν τη χώρα τους από τα προηγούμενα δεσμά. Και δεσμευτήκαν να τη δεσμεύσουν σε άλλα, όντες οι ίδιοι δέσμιοι. Και περνούσαν τα έτη. Στην αρχή, άκρως δημαγωγικοί, εφήρμοζαν φιλολαϊκή πολιτική. Άλλωστε η άσκηση της πολιτικής τους ήταν καθοδηγούμενη και άκρως μελετημένη από τα ξένα think tanks. Πρώτα το καρότο, το παντεσπάνι, κατά τη μυθική έκφραση της Μαρίας Αντουανέτας, και μετέπειτα το μαστίγιο.  Εντωμεταξύ, οι ξένες, φίλιες δυνάμεις, οι προστάτιδες των ηγετίσκων καρπώνονταν τον δημόσιο πλούτο των χωρών, αφήνοντας, ή μάλλον, αδιαφορώντας για τον προσωπικό πλουτισμό των ηγετίσκων. «Business are business».

Και ερχόταν η στιγμή που η εξουσία πλέον εξουσίαζε τον ηγετίσκο. Τότε που διαρρηγνυόταν παντελώς ο ομφάλιος όρος μεταξύ ηγετίσκου και λαού και η ασυδοσία του πρώτου καθιστούσε επιτακτική την επέμβαση των ημετέρων δυτικών δυνάμεων για να επαναποκαταστήσουν την τάξη υπέρ του λαού για τον λαό. Κανονικότητα η συνήθης πολιτική πρακτική. Κανονικότητα και εξισορρόπηση των αντιμετρικών γεωστρατηγικών δυνάμεων. Και ο πρώην ηγέτης, με συνοπτικές διαδικασίες κρεμασμένος ή δολοφονημένος.

Ο Ερντογάν;  Ίδια διαγραφόμενη πορεία, πιθανότατα η ίδια κατάληξη. Το άλλοτε χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, ο λαοπρόβλητος ηγέτης, έχει υπερέβη εδώ και αρκετό καιρό τα εσκαμμένα. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας του, η πολυπληθυκότητα της, η επιχειρηματική δραστηριότητα των ημέτερων δυτικών δυνάμεων αποτελούσαν εχέγγυα για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή του σε κάθε ανομία. Αλλά, ελέχθη. Η εξουσία, ηδονική. Ο άκρατος πλουτισμός και κυρίως η εμμονική βούληση του Ερντογάν να ηγηθεί του μουσουλμανισμού, ανασυστήνοντας την πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία του 19ου αιώνα θα αποτελέσει την αρχή του τέλους και αυτού του ηγετίσκου.

Οι προειδοποιητικές σημάνσεις για σωφρονισμό και νουθετισμό, δύο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές και αποκαλυπτικές. Η πρώτη, η «ελεγχόμενη απόπειρα» του πραξικοπήματος εναντίον του ιδίου. Η δεύτερη, η εκλογή του Ιμάμογλου, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Ερντογάν για το αντιθετικό αποτέλεσμα.

Ένας νέος ηγετίσκος ετοιμάστηκε. Ένας νέος ηγετίσκος θα αναλάβει.  «Business are business».

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πέθανε μόλις στα 43 της από κορονοϊό – Έπασχε μόνο από παχυσαρκία και νοσηλευόταν στο Θριάσιο από τις 4 Οκτωβρίου

Oργισμένος ο Λευτέρης Λαζάρου για τα νέα μέτρα: «Δεν είμαστε διασκεδαστές – Πολλά από αυτά τα εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν» (vid)

Tζένη Μπαλατσινού: Γιόρτασε το Halloween και ανέβασε φωτογραφία με το δικό της μήνυμα (ΕΙΚΟΝΑ)

Θα αλλάξει o Μπάιντεν την Ευρώπη;
Η απειλητική «σύνοδος» τριών ειδών πληθωρισμού
Ο «εκσυγχρονισμός» της γαλέρας
Διδάγματα και αποφάσεις της πανδημίας Covid-19
Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από το «θαύμα» με την ανεργία στην επίθεση κατά της εργασίας
Πώς θα αναπνεύσουν πάλι οι Δημοκρατίες