Αθήνα

 

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 13
Εurovision 2014-Ο Σταμάτης Κραουνάκης για Έλενα Παπαρίζου: «Γέλασα μαζί της, αγνώριστη στην Eurovision»

ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ

Κουραμπιέδες: Οι καλύτερες συνταγές από Πετρετζίκη, Μπαρμπαρίγου και Παρλιάρο

Πιο συγκεκριμένα, βρήκα συνταγές για κουραμπιέδες από τους Άκη Πετρετζίκη, την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, και του Στέλιου Παρλιάρου.

Συνταγή για κουραμπιέδες από τον Άκη Πετρετζίκη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά. Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βουτύρου αλλά με το xτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα.

Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, εκτός μίξερ και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Η ζύμη πρέπει να σπάει, να είναι σαν τρίμμα, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.)  και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.

Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί. Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο. Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.

Tip
Χρειάζεται προσοχή σε ένα σημείο με τους κουραμπιέδες.
Μιας και περιέχει πολύ βούτυρο σαν γλυκό μόλις βγουν από τον φούρνο είναι πολύ μαλακοί… Οπότε προσοχή!!! Μην μπερδευτείτε! Μην τους ψήσετε παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν πολύ και θα είναι πολύ σαν μπισκότο!

Δείτε βίντεο με το πώς να εκτελέσετε την συνταγή εδώ



Συνταγή για κουραμπιέδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής
100 γραμ. ζάχαρη άχνη
500 γραμ. βούτυρο Χωριό τ. Κέρκύρας πλακάκι
2 κρόκοι
1 αυγό
2 βανίλιες
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/3 φλ. κονιάκ
1 κοφτό κ.γλ. σόδα μαγειρική
150-250 γραµ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο (κατά βούληση)
850 γραµ. (περίπου) αλεύρι γ.ο.χ (ή αλεύρι μαλακό)
κοσκινισμένο
1 κιλό άχνη ζάχαρη
2 βανίλιες

Εκτέλεση
«Οι καλύτεροι παραδοσιακοί κουραμπιέδες βουτύρου, τόσο αφράτοι που λιώνουν στο στόμα! Για να φτιάξεις τους ωραιότερους κουραμπιέδες μην αλλάξεις τίποτα από όσα γράφω» επισημαίνει η Αργυρώ Μπαρμαρίγου.

Ξεκινάμε με την ζύμη του κουραμπιέ. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21-23 βαθμούς C). Για αφράτους κουραμπιέδες κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ότι σας αρέσει) σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και ψήνουμε για 10′ στους 200 βαθμούς C να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο αγελάδος και την άχνη και τα χτυπάμε για 10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι θεϊκοί κουραμπιέδες. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάμε το μείγμα να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι. Για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ, το διαλύουμε στη σόδα και τα ρίχνουμε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Ψήνουμε τους κουραμπιέδες
Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 35′ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά.

Το άρωμα τους θα σας τρελάνει πιστέψτε με. Τους αφήνουμε για 5′ να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα. Πάμε για το άχνισμα των κουραμπιέδων. Κοσκινίζουμε καταρχήν την άχνη με τη βανίλια σε ένα μπολ. Μετά σταδιακά λίγη λίγη κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη σε ένα ταψί (να κάνει γερή στρώση ζάχαρη άχνη στο ταψί). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί. Τους πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, δεν τους μετακινούμε όσο είναι ζεστοί γιατί είναι τόσο αφράτοι που διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα σειρά σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες βουτύρου

Όλες οι απορίες για τους κουραμπιέδες: τι βούτυρο, τι αλεύρι, πώς και πόση ώρα ψήνουμε τους κουραμπιέδες,γιατί άπλωσαν, γιατί τρίβονται, γιατί σκάνε, γιατί βγήκαν σκληροί, πόσο καιρό και πώς διατηρούνται;

Όλα τα γιατί και τα μυστικά του κουραμπιέ σας τα έχω από κάτω. Όμως, αν ακολουθήσετε πιστά την συνταγή μου και τις οδηγίες μου χωρίς να αλλάξετε κάτι, τότε ως δια μαγείας όλα τα γιατί που με ρωτάτε θα λυθούν και δεν θα έχετε καμία απορία αφού οι κουραμπιέδες σας θα είναι οι ωραιότεροι κουραμπιέδες με διαφορά! Αφράτοι που λιώνουν στο στόμα και με τη βουτυράτη γεύση τους να σε στέλνει στον ουρανό.

Προσέξτε λοιπόν όλα τα παρακάτω:
–Το βούτυρο και τα αυγά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξεχάσατε να τα βγάλετε από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να μαλακώσετε γρήγορα το παγωμένο βούτυρο και εδώ πώς να φέρετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.

–Το καλό χτύπημα του βουτύρου και της άχνης (ή της κρυσταλλικής ζάχαρης) θα μας δώσει μια κρέμα που θα θυμίζει σαντιγί. Αυτό θα κάνει τους κουραμπιέδες αφράτους και μπισκοτένιους.

–Η σόδα θα μαζέψει και θα ενώσει το πλέγμα της ζύμης του κουραμπιέ. Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι κρύα και χοντροκομμένα, αλλιώς θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης αν τα βάλετε στο μπλέντερ και γίνουν σκόνη θα σφίξει η ζύμη του κουραμπιέ.

–Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο! Είναι το μυστικό μου για τους ωραιότερους κουραμπιέδες βουτύρου. 1/4 από τον συνολικό καρπό τρίβω μέσα στο μείγμα. Μην βάλετε σκόνη μοσχοκάρυδο. Τρίψτε τον καπό και το αποτέλεσμα θα σας τρελάνει από την ώρα που θα ψήνονται!

–Το αλεύρι από την ώρα που θα το προσθέσετε, όχι όλο με μιας, δεν πρέπει να το παραζυμώσετε, γιατί θα βγουν σκληροί οι κουραμπιέδες στο τέλος και θα τρίβονται όταν τους πλάθετε.

–Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή μαλακή βουτυράτη και εύπλαστη. Καλύτερα πλάστε τους στο χέρι, γιατί με το αμύγδαλο θα σας δυσκολέψει το κουπ-πατ.

–Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 20 λεπτά. Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα.

–Στρώστε αντικολλητικό χαρτί στις λαμαρίνες ή το ταψί σας. Εάν ψήνετε ταυτόχρονα δύο ταψιά με κουραμπιέδες, τότε στα μισά του ψησίματος ανεβοκατεβάστε και αλλάξτε θέση στα ταψιά, για να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο.

–Βάλτε τους αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο και να περνάει σωστά ο αέρας ανάμεσά τους.

–Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό ψήσιμο μέχρι να σκάσουν. Γιατί όταν σκάνε τότε είναι σωστά ψημένοι.

–Ραντίστε τους με ανθόνερο αν θέλετε όπως βγαίνουν καυτοί από το φούρνο, για να εξατμιστεί το υγρό και να «φυλακίσετε» μόνο το άρωμα του ανθόνερου.

–Για να παραμείνουν αφράτοι αφήστε τους να κρυώσουν λίγο και μετά αχνίστε τους. Αν τους αχνίσετε καυτούς όλη η υγρασία του ατμού θα βγει στην επιφάνεια της ζάχαρης και θα είναι σαν βρεγμένοι με ελαφρώς αχνοκίτρινα σημάδια.

Άλλες απορίες;

–Γιατί άπλωσαν οι κουραμπιέδες;
Γιατί έχετε βάλει παραπάνω ζάχαρη από όσο πρέπει ή ο φούρνος σας δεν είναι στην σωστή θερμοκρασία.

–Γιατί τρίβονται οι κουραμπιέδες;
Γιατί έχετε βάλει παραπάνω αλεύρι ή έχετε ψιλοκόψει πολύ το αμύγδαλο και η ζύμη αντί να είναι απαλή και βουτυράτη είναι τελικά τραχιά και διαλύεται στο πλάσιμο.

–Γιατί σκάνε οι κουραμπιέδες;
Γιατί αν θέλεις ο κουραμπιές σου να γίνει αφράτος τότε θα σκάσει ελαφρά από πάνω. Το ότι σκάνε οι κουραμπιέδες, σημαίνει ότι πέτυχες την τέλεια αφράτη υφή τους και λιώνουν στο στόμα και δεν είναι τούβλα από αλεύρι που κολλάνε στον ουρανίσκο όταν τους τρως.

–Γιατί οι κουραμπιέδες βγήκαν σκληροί;
Γιατί δεν διάβασες όσα σου γράφω για να σου γίνουν αφράτοι όπως οι δικοί μου.

Δείτε βίντεο με το πώς να εκτελέσετε την συνταγή εδώ

Συνταγή για κουραμπιέδες από τον Στέλιο Παρλιάρο

Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 160°C (σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις) για 8 λεπτά, ώστε να καβουρδιστούν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα κοπανίζουμε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια ή τα σπάμε πιέζοντάς τα με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Αυτό είναι το μυστικό στους κουραμπιέδες.) Έπειτα ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα (γιατί θα ζορίζεται το μίξερ) για 10 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ρούμι.

Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες σε διάμετρο 3 εκ. και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή. Τους βάζουμε σε μια λαμαρίνα, πάνω σε λαδόκολλα, και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί γεμάτο άχνη. Τους γυρνάμε να καλυφθούν καλά και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα, όπου τους σερβίρουμε σε πυραμίδα, πασπαλίζοντας κάθε σειρά που βάζουμε με επιπλέον άχνη.

TIP
Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές. Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα. O κουραμπιές πρέπει να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός. Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό, μαλακό και πανιασμένο στρώμα που δεν είναι ευχάριστο στο στόμα. Πάντα πρέπει να σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζουν. Διατηρούνται για αρκετό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι. Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ.

Ροή Ειδήσεων

ap24130718392666 2

10/05/2024 | 23:40

Eurovision 2024: Η σειρά εμφάνισης των 26 χωρών στον μεγάλο τελικό

10/05/2024 | 23:30

Πρόληψη καρκίνου του μαστού – Πάνω από μισό εκατ. γυναίκες προστίθενται στο εθνικό πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

10/05/2024 | 23:29

Προαστιακός Πάτρας: Τροποποιήσεις δρομολογίων λόγω εργασιών
892654

10/05/2024 | 23:20

Σκωτία: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων σε αγρόκτημα στα νοτιοδυτικά

10/05/2024 | 23:15

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

10/05/2024 | 23:10

Ο Τζάστιν και η Χέιλι Μπίμπερ έχουν ήδη επιλέξει το όνομα του μωρού που περιμένουν
ernesto valverde 100524

10/05/2024 | 23:05

Βαλβέρδε: «Απίστευτο αυτό που έχει κάνει ο Μεντιλίμπαρ, δεύτερη ομάδα μου ο Ολυμπιακός»

10/05/2024 | 23:00

Ταϊλάνδη: 61 νεκροί εξαιτίας της ακραίας ζέστης από την αρχή της χρονιάς

10/05/2024 | 22:55

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Το έχω ζήσει, έχω κλάψει πάρα πολύ, το έχω δουλέψει μέσα μου στη ψυχοθεραπεία»
eurovision

10/05/2024 | 22:50

Eurovision 2024: Το Βέλγιο διέκοψε τη μετάδοση του δεύτερου ημιτελικού με μήνυμα κατά του Ισραήλ | Zappit

10/05/2024 | 22:43

Συνελήφθησαν οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ δολοφονία στη Σταυρούπολη

10/05/2024 | 22:30

Παναθηναϊκός AKTOR: Με το… μυαλό στο Βερολίνο, 90-82 τον Προμηθέα
evangelinos 100524

10/05/2024 | 22:20

Φωκάς Ευαγγελινός: «Με την Demy πήγαν όλα λάθος στην Eurovision»

10/05/2024 | 22:20

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες – 128 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

10/05/2024 | 22:10

Γ. Πλακιωτάκης: Ιστορικής σημασίας η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Ελαφριά σαλάτα ζυμαρικών που θα σας ξετρελάνει
Αυτό είναι το μυστικό για την τέλεια πίτσα
Το τέλειο ψητό χοιρινό στο φούρνο για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας!
Τι θα κάνετε με την γαλοπούλα που περίσσεψε; Τα πάντα!
Χριστούγεννα: Το «κούτσουρο της Παναγίας», τα λαλάγγια και άλλα έθιμα σε Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα: Πώς να τα φτιάξετε βήμα-βήμα! (ΕΙΚΟΝΕΣ)